Asistenta de la Spitalul Universitar, care a fost în greva foamei, CONCEDIATĂ/ Ministrul Sănătăţii: S-ar putea să existe probleme de natură penală

Asistenta de la Spitalul Universitar, care a fost în greva foamei timp de 17 zile în luna august, a fost concediată. Ea susţine că motivul ar fi că a vorbit despre neregulile din cadrul instituţiei medicale, însă managerul spitalului precizează că a fost desfăcut contractul din motive disciplinare.

1912 afișări
Imaginea articolului Asistenta de la Spitalul Universitar, care a fost în greva foamei, CONCEDIATĂ/ Ministrul Sănătăţii: S-ar putea să existe probleme de natură penală

Asistenta de la Spitalul Universitar, care a fost în greva foamei, CONCEDIATĂ. Manager: Din cauza părăsirii locului de muncă, a pus în pericol viaţa pacientilor

“Am făcut greva foamei, eu nu am fost în discotecă. (...) Am terminat (n.r - greva foamei) în 22 august, acum suntem în 12 octombrie. (...) Pentru că am vorbit. A deranjat faptul că am spus neregulile din acest spital, pentru că am adus dovezi în spaţiul public, în cel virtual şi în mass-media, pentru că toţi colegii sunt alături de mine, dar le e frică să vorbească. Pentru că am spus ca în această unitate s-a instaurat o dictatură, pentru că ăsta e adevărul”, a declarat, vineri, Mariana Luceanu, fostă angajată a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

De cealaltă parte, managerul unităţii spitaliceşti susţine că a fost desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare.

“Doamna a fost cercetată disciplinar în comisia de disciplină pentru absenţele repetate şi nemotivate de la locul de muncă. Nu are nicio legătură cu afirmaţiile spuse în spaţiul public. Din cauza părăsirii locului de muncă, a pus în pericol viaţa pacientilor. S-a votat în unanimitate la comisia de displinică şi i s-a comunicat ieri (joi) decizia”, a spus, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Adriana Nica.

Doi asistenţi medicali de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti au intrat în greva foamei pe 8 august. Adriana Nica a precizat că celălalt asistent medical care a fost în greva foamei nu a fost concediat pentru că nu a lipsit de la muncă.

Avocatul Poporului se autosesizează în cazul asistentei concediate de la Spitalul Universitar 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB),  în legătură cu concedierea asistentei medicale care a făcut greva foamei acum câteva luni.

Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu în cazul asistentei Mariana Luceanu, care a fost concediată de la Spitalul Universitar din Bucureşti, după ce s-a aflat în greva foamei.

„A fost sesizat Corpul de control al Ministrului Sănătăţii, de către Domeniul Drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale din cadrul Avocatului Poporului, cu solicitarea de a informa cu privire la rezultatul controlului efectuat. Până în prezent nu s-au primit informaţii din partea Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii”, se arată într-un comunicatul, transmis, vineri, de Avocatul Poporului.

Asistenta de la Spitalul Universitar a fost concediată după ce a fost în greva foamei timp de 17 zile în luna august. Ea susţine că motivul ar fi că a vorbit despre neregulile din cadrul instituţiei medicale, însă managerul spitalului precizează că a fost desfăcut contractul din motive disciplinare.

"Am făcut greva foamei, eu nu am fost în discotecă. (...) Am terminat (n.r - greva foamei) în 22 august, acum suntem în 12 octombrie. (...) Pentru că am vorbit. A deranjat faptul că am spus neregulile din acest spital, pentru că am adus dovezi în spaţiul public, în cel virtual şi în mass-media, pentru că toţi colegii sunt alături de mine, dar le e frică să vorbească. Pentru că am spus ca în această unitate s-a instaurat o dictatură, pentru că ăsta e adevărul”, a declarat, vineri, Mariana Luceanu, fostă angajată a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

De cealaltă parte, managerul unităţii spitaliceşti susţine că a fost desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare.

“Doamna a fost cercetată disciplinar în comisia de disciplină pentru absenţele repetate şi nemotivate de la locul de muncă. Nu are nicio legătură cu afirmaţiile spuse în spaţiul public. Din cauza părăsirii locului de muncă, a pus în pericol viaţa pacientilor. S-a votat în unanimitate la comisia de displinică şi i s-a comunicat ieri (joi) decizia”, a spus, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Adriana Nica.

Sorina Pintea: La Spitalul Universitar s-ar putea să existe probleme de natură penală

Concluziile preliminare ale Corpului de control trimis la SUUB au descoperit probleme “de natură penală”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că raportul final va fi trimis la Parchet. De asemenea, spitalul a fost sancţionat pentru că nu a respectat procedurile de dezinfecţie.

La Spitalul Universitar din Capitală au fost echipe de control din partea ministerului Sănătăţii, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a Municipiului Bucureşti.

“Pot să vă spun că parţial unele sesizări s-au adeverit în sensul că nu au fost efectuate procedurile de dezinfecţie aşa cum trebuie în ambulatoriu de specialitate, fapt pentru care unitatea a fost sancţionată în timpul controlului. S-a constatat că la un cabinet nu se utilizează produse biocide pentru dezinfecţia mâinii, iar aceste produse existau în stoc. Au fost sancţionaţi asistenţii coordonatori din ambulator şi de pe anumite secţii clinice ale spitalului”, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Corpul de control a verificat activitatea unităţii spitaliceşti din anul 2013, iar concluziile finale ale raportului vor fi trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Am constatat de asemenea că s-ar putea să existe nişte probleme de natură penală la modul în care s-au făcut achiziţiile din fondurile Ministerului Sănătăţii. Obiectivele vizate au fost legate de modul în care sunt utilizate serviciile medicale pacienţilor, de modul în care au fost utilizate fondurile ministerului, modul în care angajaţii cunosc protocoalele, procedurile de curăţenie, de dezinfecţie la nivelul Spitalului Universitar. Aşa cum spuneam, am constatat că sunt anumite aspecte de natură penală drept pentru care întregul raport al acestui control va fi trimis la Parchet. (...) Când raportul final va fi gata vă voi comunica aceste aspecte, precum şi faptele pe care le considerăm posibil, de natură penală şi pentru care vom face acele sesizări”, a mai adăugat Sorina Pintea.

De asemenea, Pintea a mai menţionat că în cadrul Spitalului Universitar a fost descoperit un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), în valoare de 200.000 de euro, cumpărat în anul 2014, care a fost folosit după trei ani.

“În acel colet, era un aparat de 200.000 de euro pe care secţiile îl solicitau pentru utilizare, un aparat de radiologie. Stătuse trei ani în cutie în spital şi nimeni nu ştia ce este în acea cutie. (...) A fost un preţ de achiziţie, noi am considerat că este foarte mare, dar nu este decizia noastră. Cineva va analiza şi va vedea care a fost preţul real de achizţie sau poate că a fost acesta”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, s-a descoperit că Spitalul Universitar nu a avut un contract complet cu CNAS, astfel pacienţii nu au putut obţine unele investigaţii gratuite.

“Pe radiologie imagistică, Spitalul Universitar nu a avut un contract cu CNAS în anul acesta. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu au putut beneficia de investigaţii gratuite în secţia de explorări funcţionale a spitalului. Asta înseamnă că s-au pierdut multe sume pe care spitalul le-ar fi putut încasa de la CNAS", a mai adăugat Sorina Pintea.

Despre asistenta de la Spitalul Universitar care a fost în greva foamei timp de 17 zile în luna august şi a fost joi concediată Sorina Pintea a spus că este decizia spitalului.

“Decizia de sancţionare nu poate şi nu trebuie făcută de către Ministerul Sănătăţii. Este o decizie a spitalului. Angajata dacă constată că i s-au încălcat anumite drepturi atunci poate să facă contestaţie la această decizie, dar sunt alţii care trebuie să vadă dacă această decizie este corectă sau nu”, a mai adăugat Sorina Pintea.

Doi asistenţi medicali de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti au intrat în greva foamei pe 8 august. În urma acestor sesizări, Ministrul Sănătăţii a trimis corpul de control la unitatea spitalicească.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici