Augustin Lazăr: Procurorul General să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii

Procurorul General al României ar trebui numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la fel cum se procedează în cazul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), transmite Augustin Lazăr într-un punct de vedere postat pe pagina de Facebook a PÎCCJ.

1205 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr: Procurorul General să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii

Augustin Lazăr: Procurorul General să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (Imagine: Andreea Alexandru/ Foto Mediafax)

"În contextul punerii în discuţie a modificării legilor privind sistemul judiciar, Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură «în oglindă» în ceea ce priveşte numirea în funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este necesar ca nu doar preşedintele Înaltei Curţi să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci şi procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanţia respectării principiilor stabilităţii şi independenţei procurorului, precum şi a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", se arată într-un punct de vedere postat joi pe pagina de Facebook a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Poziţia publică a lui Augustin Lazăr în legătură cu recentele iniţiative ale Guvernului privind modificarea legislaţiei penale dovedeşte o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcţia de conducător al Ministerului Public, se mai arată în documentul citat.

În prezent, procurorul general este numit de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici