Autoritatea Naţională Sanitară Venerinară a sesizat la DNA declararea pestei porcine drept abuz

  • Compania Premium Porc este a doua cea mai mare producătoare de carne din România şi a anunţat focare de pestă porcină africană în ianuarie.
  • Surprinzător, 3 ani la rând, focarele au fost declarate în luna ianuarie, atunci când ANSVSA are bugetul aprobat pentru despăgubiri, iar vânzările de carne de porc sunt scăzute.
  • Premium Porc are 10 ferme în 8 judeţe din ţara noastră.
2434 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Naţională Sanitară Venerinară a sesizat la DNA declararea pestei porcine drept abuz

Pesta porcină nu e întotdeauna un blestem pentru producătorii de carne sau cel puţin asta este o bănuială a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.

Mai exact, instituţia care se asigură că e sănătos ceea ce punem în farfurie a sesizat procurorii să verifice dacă anumite firme nu cumva folosesc boala ca pretext pentru a încasa despăgubiri atunci când nu vând carne de porc în cantităţi mari.

Surprinzător, 3 ani la rând, focarele au fost declarate în luna ianuarie, atunci când ANSVSA are bugetul aprobat pentru despăgubiri, iar vânzările de carne de porc sunt scăzute.

Contactaţi de corespondentul Aleph News, reprezentanţii uneia dintre companiile care au primit aceste despăgubiri au spus sec că în momentul de faţă nu au informaţii că ar fi anchetaţi. În ianuarie 2021, pesta porcină africană a fost confirmată la o fermă din Vrancea, care avea 30.000 de porci şi care aparţine companiei Premium Porc. Apoi, pesta porcină africană a fost descoperită la aceeaşi firmă, cu fermă şi în Sibiu.

„Momentan nu avem informaţii că am fi subiectul unor anchete derulate de Direcţia Naţională de Anticorupţie sau Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, in afara de cele mentionate in presă. Din păcate, ne confruntăm cu focare de pestă porcină africană în două dintre fermele noastre, care au debutat la începutul anului”, au declarat cei de la Premium Porc SRL.

În timp ce reprezentanţii companiei susţin că nu au habar de anchetă, Autoritatea Naţională Sanitară Venerinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a declarat pentru Aleph News faptul că nu pot comunica detalii despre acest subiect. Asta tocmai pentru că în prezent este o anchetă în desfăşurare.

”Vă comunicăm că nu vă putem oferi informaţii suplimentare, având în vedere faptul că instituţii abilitate ale statului desfasoară investigaţii în această cauză.” - Serviciul Comunicare şi Logistică Documentară ANSVSA.

Compania Premium Porc este al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România şi este parte a unui holding din Danemarca, care a avut în 2019 o cifră de afaceri de peste 91 de milioane de euro. Are 10 ferme în 8 judeţe din România. Anul trecut, pesta porcină africană a existat în 40 de judeţe din România. În 36 dintre ele a ajuns şi la porcii domesticiţi, dar şi la mistreţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici