Avocaţii cer ca fostul director al Maternităţii Giuleşti să fie judecat pentru omor din culpă

Avocaţii au cerut marţi instanţei, în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, ca fostul director Bogdan Marinescu şi medicul Adrian Toma să fie judecaţi pentru omor din culpă, nu pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, acuzaţia adusă la trimiterea în judecată.

329 afișări
Imaginea articolului Avocaţii cer ca fostul director al Maternităţii Giuleşti să fie judecat pentru omor din culpă

Bogdan marinescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Instanţa Judecătoriei Sectorului 6 a reluat marţi dezbaterile în dosarul privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au fost răniţi grav.

Avocaţii mai multor părţi vătămate din dosar au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată fostul director al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu", din care face parte şi Maternitatea Giuleşti, din neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în omor din culpă şi vătămare corporală gravă.

Totodată, unul dintre avocaţii asistentei Florentina Cârstea a cerut judecătorului schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care este judecat şeful Secţiei neonatologie a spitalului, Adrian Ioan Toma, din neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în omor din culpă şi vătămare corporală gravă.

Instanţa a amânat dezbaterile pentru 25 iunie, dată până la care toate părţile din dosar trebuie să ia la cunoştinţă aceste cereri de schimbare a încadrărilor juridice în cazul celor doi medici şi să-şi pregătească pledoariile finale.

În 16 august 2010 au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".

În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea. Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, potrivit procurorilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici