Bază de date ANAF, cu persoane ce prezintă risc fiscal, pentru a evita rambursări necuvenite de TVA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că va propune, printr-un proiect de Ordin, câteva modificări ivite din necesitatea creşterii gradului de predictibilitate privind existenţa riscului fiscal real privind efectuarea unei rambursări de TVA necuvenite.

1347 afișări
Imaginea articolului Bază de date ANAF, cu persoane ce prezintă risc fiscal, pentru a evita rambursări necuvenite de TVA

Bază de date ANAF, cu persoane ce prezintă risc fiscal, pentru a evita rambursări necuvenite de TVA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

„Potrivit prevederilor art.169 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, potrivit procedurii şi condiţiilor aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Din aceste prevederi rezultă că, în situaţia în care - din informaţiile deţinute - organele fiscale constată existenţa unui risc pentru o rambursare de TVA necuvenită, solicitările de rambursare ale persoanelor impozabile se soluţionează după efectuarea inspecţiei fiscale anticipate”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de ANAF.

Pentru aplicarea acestor prevederi, s-au stabilit - prin procedura de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare - reguli pentru constituirea bazei de date speciale privind persoanele impozabile pentru care organele fiscale au stabilit risc fiscal. „Potrivit actualelor prevederi procedurale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3699/2015, în această bază de date specială sunt înscrise persoanele impozabile despre care organele de inspecţie fiscală sau organele cu atribuţii de administrare fiscală au informaţii că prezintă un risc fiscal mare pentru rambursarea TVA”, menţionează ANAF.

În vederea creşterii gradului de acurateţe a procedurii de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, se consideră necesar ca baza de date specială să cuprindă informaţii privind existenţa unui risc fiscal cu privire la rambursarea de TVA, transmise de structurile cu atribuţii de inspecţie fiscală, de administrare fiscală, Direcţia Generală Juridică sau structurile juridice teritoriale şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Având în vedere că, pentru decontul care prezintă un risc fiscal mare, rambursarea se efectuează în urma unei inspecţii fiscale şi că alineatul (9) al art.169 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prevede că: ”(9) În cazul inspecţiei fiscale anticipate, efectuate pentru soluţionarea deconturilor cu sumă negativă de TVA, prin excepţie de la prevederile art. 117, perioada supusă inspecţiei fiscale va cuprinde exclusiv perioadele fiscale în care s-au derulat operaţiunile care au generat soldul sumei negative a taxei....”, este imperios necesar – precizează ANAF – ca, pornind de la informaţiile cuprinse în baza de date specială, să se efectueze o analiză distinctă. pentru a se stabili dacă într-adevăr pentru decontul respectiv există riscul unei rambursări necuvenite.

Analiza se va efectua pornind de la informaţiile care au condus la înscrierea persoanei impozabile în baza de date specială, raportate la soldul sumei negative solicitat la rambursare şi având în vedere orice alte informaţii relevante care pot configura sau nu existenţa unui risc fiscal constând într-o rambursare necuvenită, risc ce poate fi verificat şi identificat de către organele de inspecţie fiscală în cadrul unei acţiuni de inspecţie.

Totodată, pentru a asigura aplicarea unitară a procedurii de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, se propune ca prin aceasta să fie prevăzute, expres, atât situaţiile/motivele care stau la baza stabilirii riscului fiscal pentru persoanele impozabile (şi, implicit, pentru înscrierea în baza de date specială), cât şi situaţiile/motivele pe baza cărora organele fiscale pot radia din această bază de date persoanele impozabile.

„Această propunere de modificare a proiectului de ordin face parte din planul asumat de ANAF şi prezentat Guvernului României în vederea creşterii încasărilor şi a conformării voluntare”, se mai arată în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici