Bilanţul crud al pandemiei. Adulţii din una din patru gospodării cu copii nu au avut ce mânca o zi întreagă

  • Două treimi dintre gospodăriile cu copii au înregistrat o scădere a veniturilor în timpul pandemiei.
  • Potrivit unui raport realizat de UNICEF şi Banca Mondială, adulţii din una din patru gospodării cu copii nu au avut ce mânca o zi întreagă sau chiar mai mult din cauza reducerii veniturilor.
523 afișări
Imaginea articolului Bilanţul crud al pandemiei. Adulţii din una din patru gospodării cu copii nu au avut ce mânca o zi întreagă

Cel puţin două treimi dintre gospodăriile cu copii au înregistrat o scădere a veniturilor de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în urmă cu doi ani, potrivit noului raport publicat joi.

Raportul „Impactul COVID-19 asupra bunăstării gospodăriilor cu copii” - care prezintă rezultatele obţinute pe baza datelor din 35 de ţări – relevă faptul că gospodăriile cu trei sau mai mulţi copii au fost cele mai afectate de pierderea veniturilor, peste trei sferturi dintre acestea confruntându-se cu o diminuare a veniturilor, în comparaţie cu 68% dintre gospodăriile cu unu sau doi copii.

Din cauza pierderii veniturilor, adulţii din una din patru gospodării cu copii nu au avut ce mânca o zi întreagă sau chiar mai mult. Adulţii din aproape jumătate dintre gospodăriile cu copii au declarat că renunţă la o masă din lipsă de bani. Potrivit raportului, aproximativ un sfert dintre adulţii din gospodăriile cu sau fără copii au afirmat că nu mai lucrează de când a început pandemia.

„Progresele modeste înregistrate în ultimii ani în ceea ce priveşte reducerea sărăciei infantile riscă să fie anulate în toate părţile lumii. Familiile au înregistrat pierderi uluitoare. Anul trecut inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar peste două treimi dintre gospodăriile cu copii au obţinut venituri mai mici. Familiile nu au suficienţi bani pentru alimente sau servicii medicale esenţiale. Nu îşi permit o casă. Este o situaţie cumplită, iar gospodăriile cele mai sărace se afundă şi mai mult în sărăcie”, a afirmat Sanjay Wijesekera, directorul Grupului de Programe din cadrul UNICEF.

Conform raportului, copiii sunt privaţi de lucruri esenţiale.

Copiii din 40% dintre gospodării nu au fost implicaţi în nicio activitate educaţională pe perioada închiderii şcolilor. Având în vedere că datele sunt compilate la nivel de gospodărie, este posibil ca rata reală a participării să fie chiar mai mică la nivel individual, mai ales în cazul copiilor care provin din gospodării cu trei sau mai mulţi copii.

„Întreruperea educaţiei şi a serviciilor medicale adresate copiilor, alături de cheltuielile medicale enorme pe care trebuie să le acopere din propriul buzunar peste un miliard de persoane, ar putea frâna dezvoltarea capitalului uman şi atingerea nivelului de educaţie, sănătate şi bunăstare de care au nevoie oamenii pentru a deveni membri productivi ai societăţii. Aceasta ar putea duce la creşterea inegalităţii în cazul generaţiilor viitoare, scăzând şansele ca aceşti copii să ducă un trai mai bun decât părinţii sau bunicii lor”, a declarat Carolina Sánchez-Páramo, director global pe probleme de sărăcie şi echitate în cadrul Băncii Mondiale.

Deşi gospodăriile cu trei sau mai mulţi copii au fost cele mai afectate de pierderea veniturilor, acestea au beneficiat cel mai mult de ajutorul statului, 25% dintre ele accesând acest tip de sprijin, în comparaţie cu 10% dintre gospodăriile fără copii. Raportul notează faptul că acest lucru a contribuit la reducerea impactului negativ al crizei asupra gospodăriilor care au beneficiat de sprijin.

Raportul menţionează că, înainte de COVID-19, unu din şase copii din lumea întreagă– adică 356 de milioane – s-au confruntat cu sărăcie extremă, membrii gospodăriei lor trebuind să supravieţuiască cu mai puţin de 1,90 de dolari pe zi. Peste 40% dintre copii trăiau în sărăcie moderată. Iar aproape un miliard de copii trăiau în sărăcie multidimensională în ţările aflate în curs de dezvoltare, această cifră crescând cu 10% în urma pandemiei.

UNICEF şi Banca Mondială fac apel la extinderea rapidă a sistemelor de protecţie socială adresate copiilor şi familiilor acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici