Video Boboteaza a strâns aproape 3.000 de credincioşi la Catedrala Patriarhală, care au venit sâmbătă să ia apă sfinţită

Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza a strâns mii de credincioşi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, care au aşteptat ore în şir să îşi umple sticlele cu apa sfinţită, slujba fiind oficiată de Patriarhul Daniel.

186 afișări

Aproximativ 3.000 de creştini au participat, sâmbătă, la slujba de sfinţire a apei de la Catedrala Patriarhală, mulţi dintre ei au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a participa şi la slujba de Sfânta Litturghie oficiată de Patriarhul Daniel.

„Am venit cu gândul la un an mai bun, de mulţumire lui Dumnezeu. Este primul an când vin la Patriarhie. De obicei, merg la alte biserici şi acum m-a îndemnat şi vremea caldă de afară. Aşteptarea a fost mai uşoară. Am venit de la ora 8.30, am stat în biserică la Sfânta Liturghie şi acum am ieşit afară. O să iau aghiasmă doar pentru mine, dar o voi împărţi cu prietenii care nu au reuşit să ia”, a povestit Catrinel, din Bucureşti.

„Venim în fiecare an aici şi ne-a încântat foarte mult vremea de afară. Îmi aduc aminte, în anii trecuţi a fost foarte frig şi am rezistat cu greu până ne-am umplut sticlele cu apă. Am venit cu gânduri de bunătate, de pace, de linişte sufletească. Când eram tineri, nu prea ne gândeam la aceste lucruri, dar acum, la bătrâneţe, avem timp şi răbdare mai multă. E o sărbătoare plină de însemnătate şi sperăm să fie bine primită de toţi credincioşii”, a spus o doamnă venită cu soţul ei.

La finalul slujbei de sfinţire a apei, Patriarhul Daniel a ţinut şi un discurs despre însemnătatea acestei sărbători.

„Unii părinţi ai Bisericii au numit această slujbă de sfinţirea cea mare apei că ar fi o taină în plus faţă de cele şapte taine şi este vorba despre o reînnoire a tainei botezului.(...) Noi retrăim astăzi taina cea mare a Botezului Domnului în apele Iordanului", a precizat Patriarhul Daniel.

Ca în fiecare an, au fost pregătite 24 de butoaie cu 12.000 de litri de apă, dar nu a mai fost ridicată crucea de gheaţă, din cauza temperaturilor ridicate, ci una făcută din cetină de brad, flori şi busuioc.

„Aceasta este o sărbătoare foarte importantă pentru creştinătate deoarece anunţă începerea activităţii pământene a lui Iisus Hristos, care a durat trei ani. Este foarte important să ştim că luminarea, îndreptarea, curăţirea, sfinţirea, întrupate în Iisus Hirstos, au venit în lume. Astfel, ne putem apropia de Mântuitor urmând această cale a înnoirii. Iar simbolul acestei curăţiri este apa sfinţită sau aghiasma care va fi păstrată în casele creştinilor. Din această apă, se poate gusta în următoarele nouă zile, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, dar şi în zilele de post", a declarat purtărorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Cu ocazia acestei sărbători, ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că aproape 900 de poliţişti au fost pe teren, suplimentar faţă de dispozitivul curent.

„Pentru desfăşurarea, în linişte, a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului Iisus Hristos (Boboteaza), Sfântului Ioan Botezătorul, precum şi a Crăciunului pe rit vechi, 890 de poliţişti vor acţiona zilnic, în toată ţara, suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică. Întrucât sunt preconizate a se desfăşura manifestări publice în 135 de locuri, poliţiştii vor asigura ordinea şi liniştea publică, pentru prevenirea, descurajarea şi combaterea faptelor antisociale. De asemenea, măsurile dispuse în această perioadă au în vedere şi fluidizarea traficului rutier în zona lăcaşurilor de cult", transmite MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici