Boc: Protestele reprezintă un lucru democratic în momentul de faţă, dialogul social nu s-a oprit

Premierul Emil Boc a declarat, duminică, în localitatea suceveană Dărmăneşti, că dialogul social nu s-a oprit şi nu se va opri niciodată, iar protestele anunţate de sindicate reprezintă un lucru democratic în momentul de faţă.

22 afișări
Imaginea articolului Boc: Protestele reprezintă un lucru democratic în momentul de faţă, dialogul social nu s-a oprit

Boc: Protestele reprezintă un lucru democratic în momentul de faţă, dialogul social nu s-a oprit (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Protestele reprezintă un lucru democratic în momentul de faţă, dialogul social nu s-a oprit, nu se va opri niciodată. Vom continua cu toţi partenerii dialogul social, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele", a spus Emil Boc.

Premierul a arătat că are credinţa că printr-un demers raţional se pot găsi soluţii astfel încât România să meargă mai departe şi consideră că cel mai important lucru este să nu fie făcuţi paşi înapoi care să compromită lucrurile bune care au fost făcute, astfel încât în 2011 să se înregistreze o creştere economică, "creştere care să dea românilor salarii şi pensii de durată, şi nu conjuncturale, cum a fost în 2008".

Emil Boc a mai spus că la întâlnirea de sâmbătă cu sindicatele din CSDR s-au stabilit cel puţin patru obiective care urmează să fie îndeplinite până în 5 noiembrie.

"Aş spune că întâlnirea de ieri a fost una cu concluzii cu termene bine precizate în privinţa unor modificări legislative, a unor proiecte ce trebuie promovate", a spus Boc.

Reprezentanţii CSDR au discutat, sâmbătă, mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botiş şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, în urma întâlnirii obţinând doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative.

La finalul discuţiilor, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul nu poate accepta revendicări ale sindicatelor care să depăşească posibilităţile economiei, iar salariul minim va creşte la un nivel stabilit şi în funcţie de interesele patronatelor.

"Greul nu a trecut, dar nici nu trebuie să cădem cu toţii victime ale negativismului sau pesimismului, deoarece construim o fundaţie solidă pentru o creştere economică sănătoasă şi de durată. România va oferi atât cât poate, iar Guvernul nu va repeta greşeala Guvernului Tăriceanu de a angaja cheltuieli bugetare fără susţinere pe termen mediu şi lung şi nu va aplica politici populiste", a spus Boc.

El a susţinut din nou că personalul bugetar va recupera anul viitor o parte din scăderea salarială de 25% operată în acest an şi că salariul minim va fi majorat, precizând însă că în acest sens se va ţine cont atât de interesele sindicatelor, dar şi de cele ale patronatelor şi economiei.

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a spus, după discuţiile cu premierul, că acesta s-a angajat ca până pe 5 noiembrie să promoveze o nouă lege a dialogului social, dar şi o lege a inspecţiei muncii.

Iacob Baciu a mai spus că în cadrul discuţiei s-a menţinut poziţia sindicaliştilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, însă premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost însă acceptată. Sindicaliştii au mai fost nemulţumiţi de coeficienţii de salarizare şi grila de ierarhizare, cele mai multe nemulţumiri venind de la cei din învăţământ, sănătate şi cultură.

Confederaţiile sindicale au anunţat că vor organiza proteste comune, în luna octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici