Bogdan Hossu: Anunţul de creştere a salariilor are nuanţă electorală

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că anunţul de posibilă creştere a salariilor cu 5% are o "nuanţă de campanie electorală", considerând că "este o glumă" creşterea economică de 1,8%.

125 afișări
Imaginea articolului Bogdan Hossu: Anunţul de creştere a salariilor are nuanţă electorală

Bogdan Hossu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)

Bogdan Hossu a spus că majorarea salariilor are două componente, una fiind creşterea salariului minim care afectează toţi salariaţii, iar acest lucru este posibil, în momentul de faţă salariul minim creând un dumping pe piaţa muncii. Potrivit liderului sindical, s-a demonstrat că majorarea cu 30 de lei a salariului minim a adus lunar la buget 30 de milioane de lei în plus.

Pe de altă parte, Hossu a spus că o majorare a salariilor pe întreaga structură cu 5% are "nuanţă de campanie electorală".

Potrivit liderului "Cartel Alfa", în iunie 2011 se vorbea de o majorare cu 5% în funcţie de creşterea economică, iar acum se vorbeşte de aplicarea unei posibile creşteri din aprilie, adică termenul limită de intrare în campania electorală.

În opinia lui Hossu, creşterea economică sperată de 1,8% "este o glumă", pentru că nu s-a făcut nimic pentru relansarea economică.

"Cred că va exista un potenţial de creştere a salariilor, dar are iz de campanie electorală", a spus Hossu.

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.

"Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare.

El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă. După ce a făcut această declaraţie, Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi.

"Da, din buget", a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat luni, la Parlament, că este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3 la sută pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5.

"Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere conomică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere conomică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă", a spus Sulfina.

Ministrul Muncii a subliniat faptul că nici premierul, nici ministrul Finanţelor nu vor putea creşte salariile dacă nu există resurse financiare.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, luni, că România este din nou pe calea pozitivă, dar că urmează alte provocări, fiind ca o navă ieşită dintr-o furtună, reparată, dar în zare se vede altă furtună şi este nevoie de condiţiile necesare pentru a trece prin ea.

"S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică, se pare că şi ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creştere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem şi ne aşteptăm ca şi în 2012 să fie o creştere pozitivă. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creştere suplimentară", a subliniat Franks.

În 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.

Această variantă a fost inclusă deja în raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se că "salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite".

Acelaşi paragraf a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI după redactarea proiectului de buget.

Într-o conferinţă de presă susţinută în luna noiembrie 2011, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul acestui an dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

El preciza că orice creştere a pensiilor va fi modestă, nu cum se întâmpla în trecut, şi a dat ca exemplu o creştere, probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei, de 3-4%.

Franks adăuga că o delegaţie a FMI va veni în luna aprilie la Bucureşti, pentru a discuta despre acest lucru cu autorităţile române.

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, duminică, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor măsuri populiste.

"În raport cu costurile, cu suferinţele pe care românii le-au avut pentru a ajunge la această stabilitate, ar fi păcat să ajungem la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat, duminică, preşedintele Băsescu.

De altfel, şeful statului a declarat că, potrivit unor prognoze, există riscul ca statele din zona euro să intre în recesiune în a doua parte a acestui an, iar, în acest caz, România s-ar putea afla în dificultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici