Cablegate - Mesajul secret despre „terorism” trimis cu 5 zile înainte de răpirea ziariştilor. Ce afla SUA din România

Pe 23 martie 2005, cu 5 zile înainte de declanşarea crizei ostaticilor jurnalişti români în Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism. Note cu acest subiect au mai fost transmise în timpul crizei şi pe 23 mai 2005, a doua zi după eliberarea celor trei.

36 afișări
Imaginea articolului Cablegate - Mesajul secret despre „terorism” trimis cu 5 zile înainte de răpirea ziariştilor. Ce afla SUA din România

Cablegate - Mesajul secret despre „terorism” trimis cu 5 zile înainte de răpirea ziariştilor. Ce afla SUA din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telegramele trimise de Ambasada SUA la Bucureşti arată că România a intrat în sfera de interes constant a diplomaţiei americane abia la alegerile din 2004.

• Dezvăluirile Wikileaks referitoare la secretele diplomaţiei americane, cuprind note secrete transmise la Washington de diplomaţii americani de pe întreg mapamondul, începând cu anul 1966.

• O intensificare abruptă a comunicării în diplomaţia americană se produce în anul 2000, când ambasada din Harare transmite zilnic comunicări, datorită crizei economice iminente din Zimbabwe, cu efecte devastatoare pentru întreaga regiune central africană. Comunicările dinspre toate regiunile planetei s-au intensificat în preajma şi după atentatele din 11 septembrie 2001.

Citeşte mai multe despre mesajele trimise de Ambasada SUA la Bucureşti pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici