Universitatea din București va crește norma minimă de predare pentru cadrele didactice în anul universitar 2025 – 2026. Decizia aparține Senatului UB și a fost luată în pe fondul unei finanțări mai slabe pentru învățământul superior.
Instituția spune că măsura va fi pusă în aplicare printr-un regulament ce urmează să fie finalizat în toamna care urmează.
Potrivit Universității din București, motivul principal este lipsa unei rectificări bugetare și problemele generale legate de bugetul de stat. Universitatea București a explicat care a fost raționamentul din spatele acestei mișcări, printr-un răspuns oferit Edupedu.
„Pe fondul înrăutățirii situației finanțării învățământului superior si a deficitului bugetar al României, Universitatea din București a dezbătut în Consiliul de Administrație din data de 9 iulie 2025 și a propus Senatului UB, care a aprobat cu o largă majoritate, o creștere cu încă o oră a normei minime de predare, cu termen limitat pentru anul universitar 2025 – 2026, atât pentru posturile de lector și asistent, cât și pentru posturile de conferențiar și profesor, astfel:
• Profesor, minim 10 ore convenționale;
• Conferențiar, minim 11 ore convenționale;
• Lector, minim 12 ore convenționale;
• Asistent, minim 13 ore convenționale.
Concret, pentru orele de curs la licență, care au coeficient 2, această creștere de ore convenționale înseamnă, de fapt, o creștere cu doar jumătate de oră fizică pe săptămână.”
Această schimbare se aplică tuturor categoriilor de cadre didactice, iar decizia este temporară, valabilă doar pentru anul universitar următor.
Universitatea a oferit, în cadrul interviului, și contextul în care a fost luată această decizie.
„Facem precizarea că, în tot acest interval, foarte multe dintre universitățile din România au luat decizia de a avea norme minime de predare mai mari decât cele din Universitatea din București.”, menționează aceasta.
Universitatea din București a aplicat deja, în urmă cu 15 ani, o recomandare privind creșterea normei minime față de cerințele legale. Această practică a fost păstrată și actualizată anul trecut.
„Universitatea din București a implementat acum circa 15 ani, o recomandare cu privire la întocmirea anuală a statelor de funcții în sensul creșterii normei didactice minime prevăzute de lege cu două ore, atât pentru posturile de lector și asistent, cât și pentru posturile de conferențiar și profesor. În 2023, din dorința de a promova excelența în cercetare, Universitatea din București a actualizat modul de întocmire anuală a statelor de funcții pornind de la planurile de învățământ și formațiunile de studiu valabile.”
În ceea ce privește finanțarea, UB a explicat că nu se așteaptă la o completare a bugetului din partea Ministerului Educației. Această situație ar duce la o diminuare importantă a fondurilor, în special în zona salariilor.
Universitatea din București este singura care nu a fost de acord cu propunerea Consiliului Național al Rectorilor de a crește voluntar norma cu două ore, dar la nivelul maxim.