Călin Nistor a fost avizat de CSM pentru funcţia de adjunct al şefului DNA

Călin Nistor a primit, joi, aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

345 afișări
Imaginea articolului Călin Nistor a fost avizat de CSM pentru funcţia de adjunct al şefului DNA

Călin Nistor a fost avizat de CSM pentru funcţia de adjunct al şefului DNA (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Călin Nistor, nominalizat de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi-a prezentat proiectul de management şi apoi a fost audiat de membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La finalul interviului, Călin Nistor a primit avizul pozitiv, cu unanimitate de voturi, din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

"În urma  analizării proiectului de management prezentat, precum şi audieri candidatului, în temeiul art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, cu unanimitate de voturi, Secţia pentru procurori a decis acordarea avizului pozitiv", se arată într-un comunicat dde presă al CSM.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ, acesta urmând să fie motivat şi trimis la Ministerul Justiţiei.

Propunerea pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DNA de către Călin Nistor, însoţită de avizul CSM, va fi înaintată de Ministerul Justiţiei  preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirea.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Nistor a fost propus în funcţia de adjunct al şefului DNA în 26 aprilie, de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Ministerul Justiţiei arăta că procurorul Călin Nistor a fost propus în funcţia de adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie întrucât a lucrat neîntrerupt în DNA din 2006, are o experienţă semnificativă atât în ceea ce priveşte urmărirea penală, cât şi activitatea managerială şi cunoaşte problematica instituţiei, fiind asigurată astfel continuitatea în activitatea instituţiei.

Procurorul Călin Nistor a asigurat interimatul la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie din 11 martie până în 15 mai, când funcţia a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi.

Călin Nistor şi Carmen Gâlcă sunt în prezent procurori şefi adjuncţi ai DNA, aceştia fiind delegaţi în funcţii.

Carmen Gâlcă, care ocupă din 2005 funcţia de procuror şef adjunct al CSM, a cerut recent CSM eliberarea din funcţie prin pensionare. Plenul CSM a amânat în 15 mai discutarea cererii de pensionare a lui Carmen Gâlcă, la solicitarea acesteia.

Călin Nistor lucrează ca procuror de 13 ani, din care aproape şapte ani în DNA, iar aproximativ patru ani a fost avocat în Baroul Vâlcea. Din 2006 până în 2008, Călin Nistor a fost procuror la DNA - Structura Centrală, apoi a condus DNA Piteşti până în 10 martie 2013. Nistor a fost delegat în 11 martie în funcţia de procuror şef al DNA. După preluarea conducerii DNA de către Laura Codruţa Kovesi, Călin Nistor a fost delegat în funcţia de procuror şef adjunct al DNA.

Magistratul a întocmit peste 45 de rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată demnitari, arbitri de fotbal, oameni de afaceri, printre care se numără şi Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei sau omul de afaceri Cornel Penescu. În dosarele pe care procurorul Călin Nistor le-a trimis în instanţă nu s-a înregistrat nicio achitare şi nici nu au fost restituite la Parchet.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 15 mai decretele de numire a lui Tiberiu Mihail Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general şi a lui Codruţ Olaru în funcţia de adjunct al procurorului general.

Tot atunci au fost numiţi Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alina Mihaela Bica în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism şi Elena Giorgiana Hosu în funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Cei şase procurori au primit în 9 mai avize pozitive din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici