Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Amenzi de doar 1.200 de lei, anul trecut, pentru nerespectarea Legii picnicului

Amenzile aplicate în 2013 pentru nerespectarea Legii picnicului au totalizat doar 1.200 de lei, deşi este evident că legislaţia în domeniu nu este respectată, dovada fiind cantitatea mare de gunoaie şi de PET-uri din zonele preferate de amatorii de grătare.

456 afișări
Imaginea articolului Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Amenzi de doar 1.200 de lei, anul trecut, pentru nerespectarea Legii picnicului

Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Amenzi de doar 1.200 de lei, anul trecut, pentru nerespectarea Legii picnicului (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Nu de puţine ori, chiar autorităţile recunosc că evită să dea amenzi, limitându-se la atenţionări verbale pentru a-i intimida pe petrecăreţi.

Minivacanţa de 1 Mai readuce în discuţie acest subiect, iar experienţa anului trecut arată că nivelul amenzilor este invers proporţional cu cantitatea de deşeuri strânsă în urma ieşirilor la iarbă verde. Numai într-un oraş "bilanţul" a fost de trei camioane de gunoaie, în timp ce dintr-o pădure situată la marginea altei localităţi au fost adunate trei tone de deşeuri, conform responsabililor locali de la serviciile de salubritate.

Conform unui un răspuns transmis de Garda Naţională de Mediu (GNM) la solicitarea MEDIAFAX, nerespectarea Legii picnicului a fost sancţionată anul trecut prin 11 amenzi în valoare totală de 1.200 de lei, aplicate numai cetăţenilor, în timp ce unii administratori de zone de picnic au primit avertismente pentru lipsa amenajărilor corespunzătoare.

În cursul anului 2013, ca urmare a constatării încălcării prevederilor Legii 54/2012 - Legea picnicului, au fost aplicate persoanelor fizice 40 de sancţiuni, din care 29 de avertismente şi 11 amenzi, în valoare totală de 1.200 de lei, precizează Garda Naţională de Mediu.

Cu ocazia controalelor de anul trecut, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că unii cetăţeni nu au respectat anumite obligaţii legale cu privire la activitatea de picnic, respectiv au distrus panourile informative, marcajele sau indicatoarele existente în perimetrele special amenajate. De asemenea, unii au aruncat deşeurile în afara locurilor stabilite în acest scop sau nu au depus selectiv deşeurile în containerele inscripţionate corespunzător tipului de deşeu, au parcat autoturismele în afara spaţiilor special amenajate, au aprins focul în afara amenajărilor sau au refuzat legitimarea la solicitarea organelor de control.

Tot cu ocazia acestor controale, s-a constatat că unii administratori de zone de picnic nu au respectat prevederile legale, aceştia primind avertismente. Printre nereguli, s-a numărat lipsa dotării zonei de picnic cu recipienţi pentru colectarea selectivă, cu toalete ecologice, cu locuri speciale pentru vetre de foc şi panouri indicatoare cu informaţii referitoare la regulile pentru desfăşurarea activităţii de picnic.

În acest sens, comisarii GNM au solicitat administratorilor zonelor destinate picnicului o serie de măsuri cu termene stabilite, respectiv: asigurarea dotării zonelor de picnic cu containere inscripţionate destinate colectării selective a deşeurilor, precum şi cu toalete ecologice, informarea publicului, prin distribuirea cetăţenilor participanţi la picnic a unor extrase din Legea 54/2012 cu atenţionarea asupra regulilor care trebuie respectate, dar si asupra sancţiunilor pentru încălcarea acestor reguli, delimitarea zonelor special amenajate prin marcarea corespunzătoare şi indicarea orarului de funcţionare, delimitarea zonelor destinate vetrelor pentru foc, marcarea corespunzătoare a punctelor de colectare selectivă a deşeurilor, precum şi afişarea în mod obligatoriu a regulilor privind colectarea selectivă a acestora, asigurarea serviciului de salubritate, în vederea preluării deşeurilor colectate selectiv în zonele de picnic, asigurarea mijloacelor de stingere a incendiilor şi înfiinţarea de bariere, inclusiv trasarea de brazde sau şanţuri pentru restrictionarea accesului auto în zonele împădurite expuse, neamenajate pentru activităţi de picnic.

Anul acesta, la nivelul tuturor comisariatelor judeţene ale GNM din ţară sunt organizate echipe de control, în colaborare cu Poliţia Locală şi cu Jandarmeria Română, care patrulează în zonele cunoscute pentru activităţi de picnic, în zonele cu potenţial turistic, în zonele de afluenţă publică consacrate, respectiv în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, pentru asigurarea respectării prevederilor legale.

Lege nr. 54/2012 defineşte picnicul ca fiind "orice activitate de recreere desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ- teritoriale de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente precum şi după caz aprinderea sau nu a focului".

Potrivit legii activităţile de picnic sunt permise doar în zone special amenajate şi în zone indicate, cu condiţia ca cetăţenii să respecte un set de reguli, de la strângerea gunoiului, până la păstrarea liniştii, încălcarea prevederilor legale putând fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

În zonele special amenajate, aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi aprinderea focului este permisă.

Activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului, sunt permise şi în zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităţilor, precum şi în zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităţilor, în care sunt permise Prin excepţie, desfăşurarea activităţilor de picnic este permisă şi în alte zone decât cele menţionate doar în condiţiile organizării de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Autoritatea publică locală sau centrală care administrează zone de afluenţă publică consacrate are obligaţia de a prevedea în bugetul propriu sumele necesare asigurării condiţiilor de funcţionare a acestora şi de a include clauze aferente salubrizării zonelor în care se desfăşoară activităţile de picnic în contractul cu operatorul local.

Potrivit legii, dacă administratorul zonei de picnic nu asigură condiţiile necesare pentru desfăşurarea acestei activităţi, poate fi sancţionat cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei

Cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate şi/sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei. Totodată, pentru distrugerea, modificarea ori degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, construcţiilor, împrejmuirilor sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor se dă amendă de la 100 la 500 de lei.

Amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei sunt prevăzute pentru cei care aprind focul în locurile amenajate şi nu îl supraveghează în permanenţă.

Aruncarea deşeurilor în altă parte decât în locurile special amenajate se sancţionează cu amendă între 200 şi 2.000 de lei, iar pentru nedepunerea selectivă a deşeurilor de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, amenzile sunt între 100 şi 500 de lei.

Amenzi între 300 şi 3.000 de lei pot fi aplicate celor care nu lasă curat şi nealterat locul în care au desfăşurat activitatea de picnic, celor care aruncă ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate şi celor care nu respectă ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

Şi cei care spală obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate sau care împrăştie pe sol apa uzată rezultată în urma activităţii de picnic sau o varsă în apele din vecinătate pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 100 şi 200 de lei.

Aceleaşi amenzi sunt prevăzute şi pentru persoanele care nu respectă orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective sau nu parchează autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop.

Amenzi cuprinse între 200 şi 400 de lei pot primi persoanele care hrănesc animalele sălbatice, care îndepărtează, rănesc ori distrug plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit, care postează semne sau mesaje sau care nu păstrează liniştea şi deranjează comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori.

Potrivit legii, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, precum şi de către agenţii Poliţiei locale, conform competenţelor stabilite prin lege.

"Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii", se arată în lege.

La ieşirile în natură, românii trebuie să mai ştie şi că, pe teritoriul ariilor naturale protejate, sunt interzise: distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, construcţiile, împrejmuirile, barierele, plăcile, stâlpii, semnele de marcaj sau orice alte amenajări aflate în inventarul ariilor naturale protejate, aprinderea şi folosirea focului deschis în afara vetrelor special amenajate şi semnalizate în acest scop de către administratorii sau custozii ariilor naturale protejate, abandonarea deşeurilor în afara locurilor special amenajate şi semnalizate pentru colectare daca există, potrivit Legii nr. 265/ 2006 privind protecţia mediului.

Nerespectarea acestor prevederi se pedepseşte cu amendă între 3.000 şi 6.000 de lei.

Agenţia Mediafax lansează, cu ocazia zilei de 1 mai, odată cu începerea sezonului de ieşiri la iarbă verde, o campanie numită "Viaţa după grătar", prin materiale de presă şi pe pagina sa de Facebook, despre şi pentru păstarea curăţeniei în zonele de picnic, amenajate sau nu de către autorităţi.

Postează pe timeline-ul Mediafax.ro poze cu zonele de picnic unde eşti la iarba verde. Arată-ne ce rămâne în urma ta şi a celorlalţi vecini de grătar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici