Canabis şi marijuana, între consum şi utilizare medicală. Lista statelor care au dezincriminat utilizarea drogurilor

În Europa există ţări în care se strâng semnături pentru desfiinţarea tuturor pedepselor cu închisoarea legate de canabis (cu excepţia traficul ilicit) şi dezincriminarea infracţiunii de cultivare în scop personal şi utilizare în scopurile medicale.

2910 afișări
Imaginea articolului Canabis şi marijuana, între consum şi utilizare medicală. Lista statelor care au dezincriminat utilizarea drogurilor

Canabis şi marijuana, între consum şi utilizare medicală. Lista statelor care au dezincriminat utilizarea drogurilor

Chiar şi pe continentul european, ca şi în restul lumii, marijuana este cel mai folosit drog. 22,2 milioane de cetăţeni europeni au consumat marijuana în 2019, potrivit datelor Observatorului European pentru Droguri şi Dependenţa de Droguri. Vorbim de 7,7% din populaţia UE. O cifră care urcă la 15,4%, dacă luăm în considerare doar adulţii tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani (15,8 milioane).

După cum subliniază Open Polis, există o armonizare redusă a legislaţiei între diferitele state member, când vine vorba de marijuana. Cu toate acestea, rezoluţia Consiliului Uniunii Europene din iulie 2004 a recomandat măsuri pentru combaterea cultivării şi traficului acestuia şi împotriva site-urilor care conţin informaţii explicite despre cultivare. În general, vânzarea este considerată o infracţiune. Pe de altă parte, problema consumului este mai controversată.

Ţările din UE în care se face închisoare

Potrivit OEDT, în 7 din cele 27 de ţări ale UE (Suedia, Finlanda, Estonia, Franţa, Ungaria, Grecia şi Cipru), consumul de canabis este incriminat, adică poate duce la încarcerare - chiar dacă în practică acest lucru se întâmplă putin si treptat din ce in ce mai rar. În 5 state ale Uniunii (Portugalia, Spania, Luxemburg, Letonia şi Lituania), însă, nu există nicio prevedere pentru închisoare, dar faptul este în continuare considerat ilegal şi pedepsibil. În restul ţărilor, consumul în sine nu este considerat un fapt pedepsit în niciun fel. 15 ţări UE nu prevăd sancţiuni pentru consumul de marijuana. Deşi există variabile semnificative, precum locul în care este utilizat (de exemplu, în faţa unei secţii de poliţie), care în unele ţări poate duce la impunerea unei pedepse.

Italia


În Italia, singura modalitate legală de a consuma canabis este utilizarea medicamentelor pe bază de canabinoizi (fabricate de farmacii din flori de canabis uscate şi tocate) prescrise de un medic. Utilizarea în scopuri recreative a marijuanei, inclusiv a buruienilor uşoare, a fost dezincriminată şi este pedepsită ca infracţiune administrativă. Oricine este prins în flagrant suferă o sancţiune administrativă (suspendarea unui act sau amendă), dar nu mai riscă închisoare. La 18 decembrie 2019, Secţiile Unite ale Curţii de Casaţie au dezincriminat şi cultivarea unor cantităţi foarte mici de canabis la domiciliu numai pentru uz personal. Din nou, infracţiunea este administrativă şi nu penală.

Luxemburg

Luxemburg va deveni, cel mai probabil, prima ţară din Europa care va legaliza pe deplin producţia şi consumul de marijuana pentru uz personal. În 2018, liderii politici din Luxemburg au vorbit despre legalizarea completă a canabisului. În 2001, această ţară a dezincriminat consumul şi deţinerea de canabis pentru uz personal, comportamente care sunt pedepsite doar cu o sancţiune pecuniară. Canabisul medicinal, pe de altă parte, este complet legal din 2018.
 

Franţa

Franţa a adoptat o lege privind marijuana medicală în 2013, în timp ce în 2019 a lansat un program de testare care va continua până în 2021, pentru a evalua eficacitatea marijuanei medicinale. Deşi interdicţia există, din 2018, Franţa a dezincriminat deţinerea de marijuana: infracţiunea este administrativă şi se pedepseşte cu o amendă de aproximativ 200 de euro.

Spania

În Spania, legalitatea canabisului este un fapt destul de confuz. Deşi deţinerea de „iarbă” este ilegală, legea se aplică doar în locuri publice. În plus, fiecare regiune spaniolă ia decizii autonome în ceea ce priveşte deţinerea şi utilizarea canabisului, atât de mult încât în Catalonia există celebrele Cluburi Sociale de Cannabis. Cluburile de Cannabis din Spania pot semăna cu cafenelele din Amsterdam, dar în realitate nu sunt magazine publice. Doar membrii pot cumpăra şi consuma marijuana şi haşiş, între pereţii acestor asociaţii. Marijuana găsită în cluburi este în general produsă de membri. Deci nu vine de pe piaţa neagră. În plus, în mai multe regiuni ale Spaniei, deţinerea şi cultivarea de canabis în casă (atât cu conţinut ridicat de THC, cât şi cânepă uşoară) exclusiv pentru uz personal este dezincriminată.

Germania

Medicamentele pe bază de marijuana au fost populare în Germania din 1998, dar un program naţional dedicat ierburilor a fost înfiinţat abia în 2017. Legalizarea marijuanei medicinale în Germania Deţinerea, cultivarea şi vânzarea de buruieni în scopuri recreative rămân ilegale, deşi deţinerea de cantităţi mici de canabis nu este adesea pedepsită conform legii penale.

Olanda

Olanda face istorie, A ales să adopte o politică de toleranţă cu privire la consumul de canabis, cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor, în anii 1990. În ţară, substanţa este ilegală, dar consumul ei este dezincriminat şi vânzarea este permisă doar în cafenele, datorită unei „zone gri” de reglementare. Aceste magazine sunt supuse licenţelor, taxelor, inspecţiilor şi altor restricţii. De asemenea, ei nu pot servi alcool şi nu permit intrarea oricărei persoane sub 18 ani. Sistemul adoptat de Olanda funcţionează de mai bine de 30 de ani, dar nu este lipsit de critici: producţia de canabis în scopuri recreative este interzisă şi magazinele şi trebuie, aşadar, să se aprovizioneze de pe piaţa ilegală, neputând controla calitatea produsului şi, prin urmare, să protejeze cu adevărat sănătatea consumatorului. Din acest motiv, în cafenelele din unele oraşe este pe cale să înceapă un experiment de vânzare a canabisului produs cu autorizarea statului, dar efectele acestei politici nu se vor vedea peste 5 ani.

Danemarca

Canabisul este ilegal în Danemarca, dar deţinerea lui pentru uz personal atrage de obicei o simplă amendă.

Austria

În Austria, subprodusele de canabis pentru uz medical sunt legale din 2008, deşi accesul la programele de marijuana medicală este încă dificil şi limitat. Din 2016, Austria a dezincriminat deţinerea de cantităţi mici de buruieni pentru uz personal, dar a interzis comerţul cu produse cum ar fi canabis legal şi haşiş legal.

Marea Britanie

În Marea Britanie, marijuana medicală este legală din 2018, dar puţini pacienţi pot accesa programul. În general, consumul de droguri nu este infracţiune penală în Marea Britanie, dar deţinerea de substanţe din clasa B (inclusiv canabis) poate fi pedepsită cu închisoare de până la maximum 3 luni şi/sau amendă.

Cehia

Republica Cehă este tolerantă cu utilizarea oricărui medicament. În ceea ce priveşte marijuana, ţara a dezincriminat (în 2009) cultivarea a până la 5 plante de cânepă, deţinerea a până la 10 grame de canabis şi 5 grame de haşiş. Oricine este prins în flagrant este pedepsit cu amendă simplă. Din 2013, Republica Cehă a stabilit şi un program dedicat marijuanei medicinale.

Belgia

Belgia a dezincriminat deţinerea de cantităţi mici de canabis în 2003: oricine este găsit având în posesie iarbă (până la 3 grame) este pedepsit cu amendă. Dacă ai mai mult de 3 grame şi fapta se repetă, se riscă închisoare de la 3 luni la un an. Buruiana legală este permisă din 2015 şi, din 2019, guvernul belgian a aprobat cultivarea canabisului medicinal în stat, însoţită de cercetări privind canabinoizi precum THC şi CBD.

Elveţia

În timp ce Elveţia face ocazional experimente privind legalitatea, dar un referendum din 2008 a respins (cu 63,2%) legea populară care a cerut măcar dezincriminarea. În unele cantoane este permisă creşterea acasă, dar în procente modeste.

Croaţia

Din 2013, deţinerea de canabis în Croaţia a fost dezincriminată şi recunoscută ca infracţiune minoră. Legea privind prevenirea abuzului de droguri prevede doar o amendă care poate varia de la 650 EUR la 2600 EUR, dar nu există închisoare. În 2015, statul a legalizat canabisul medicinal; din 2019 a aprobat chiar şi un program de creştere a marijuanei medicale.

Lituania

Consumul de canabis în Lituania este o infracţiune administrativă (se pedepseşte cu amendă). În 2013, ţara a spus Da pentru cultivarea cânepei industriale, iar în 2018 a votat în unanimitate pentru a permite utilizarea legală a canabisului.

Portugalia

Deţinerea de marijuana este ilegală în Polonia, dar deţinerea unor cantităţi mici de iarbă pentru uz personal nu este în general pedepsită. Ţara a aprobat şi un program dedicat canabisului medicinal în 2017 şi a legalizat cultivarea buruienilor uşoare.
Portugalia a dezincriminat deţinerea şi consumul de droguri în 2001, deşi deţinerea a peste 25 de grame de canabis poate fi încă urmată de închisoare. În 2018, Portugalia a legalizat marijuana medicală.

San Marino

Republica San Marino a lansat în 2016 un program dedicat marijuanei terapeutice, pentru a trata simptomele diferitelor boli şi probleme, cum ar fi scleroza multiplă şi neuropatia. Totuşi, în martie 2020, Parlamentul a blocat un proiect de lege dedicat legalizării canabisului de agrement, dorind să urmeze exemplul Italiei. Cu toate acestea, în 2019, el a aprobat deja o propunere în care cetăţenii cereau să legalizeze marijuana pentru uz recreaţional.

Cum este în afara Europei

Prima ţară care a legalizat canabisul, pentru a combate traficul de droguri, a fost Uruguay unde o lege din 2013 dă dreptul la cultivare. Fiecare individ poate cultiva maximum 6 plante pentru consumul propriu şi comun.

În Australia, canabisul este dezincriminat în majoritatea statelor ţării şi rămâne ilegal doar în New South Wales şi Tasmania. În cele din urmă, este legal să se utilizeze în toată ţara numai pentru uz terapeutic.

În Brazilia, canabisul este ilegal, dar dezincriminat, aşa că este posibilă deţinerea de o cantitate mai mică de 20 de grame.

În Camerun, cultivarea canabisului este ilegală, dar cei care suferă de cancer sau SIDA îl pot folosi ca analgezic.

În Canada este posibil să poţi cumpăra 30 de grame de persoană de cannabis pe zi, fiind la liber în magazine speciale, chiar şi în farmacii. Canabisul poate fi cultivat acasă, 4 plante de persoană. Nu poate fi exportat şi revândut. Doar pentru uz personal.

În Jamaica este legală deţinerea până la 56,70 grame, în timp ce poţi alege să creşti acasă până la 5 plante. Adepţii religiei tradiţionale jamaicane, rastafarienii, pot folosi şi deţine plante de canabis fără nicio restricţie. Legea în acest sens a fost aprobată la 25 februarie 2015.

În Mexic, din iunie 2017 există un proiect de lege care ar putea face marijuana legală şi accesibilă în scopuri medicale. Cultivarea, pe de altă parte, în scopul cercetării medicale nu mai este considerată ilegală. În Mexic, însă, este permisă deţinerea unei cantităţi care nu trebuie să depăşească 5 grame de marijuana.

În Statele Unite este ilegal să se folosească marijuana la nivel federal, deşi mai multe state au aprobat reglementări care prevăd scutiri pentru uz medical, în timp ce în altele este posibil să deţină marijuana şi pentru uz recreaţional. În prezent a fost aprobată liberalizarea canabisului şi dezincriminarea acestuia în statele California, Nevada, Maine, Massachusetts, Colorado, Statul Washington, Oregon, Washington D.C. Cultivarea pentru uz strict medical este prevăzută în statele Florida, Montana, Dakota de Nord şi Arkansas. Măsurile aprobate în California sunt cele mai liberale, întrucât impune statului să considere consumul de marijuana la egalitate cu cel al alcoolului. Din acest motiv, au fost introduse măsuri specifice pentru impozitarea şi controlul producţiei legale de droguri uşoare. Cei peste 21 de ani vor putea deţine maximum 28 de grame de marijuana pentru uz personal şi până la 6 plante pot fi plantate acasă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici