Cartea cu mărturiile lui Nastasiu, analizată de Parchet

Parchetul analizează informaţiile publicate într-o carte, care cuprinde mărturii ale fostului procuror Ciprian Nastasiu, pentru a se stabili dacă faptele descrise există şi dacă întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni, precizând totodată că sunt date care nu au fost folosite în dosare.

15 afișări
Imaginea articolului Cartea cu mărturiile lui Nastasiu, analizată de Parchet

Cartea cu mărturiile lui Nastasiu, analizată de Parchet (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Redăm integral comunicatul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

"Având în vedere informaţiile apărute în mass-media cu privire la publicarea unei cărţi conţinând informaţii referitoare la mai multe dosare penale instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism , precum şi la posibila săvârşire a unor fapte prevăzute de legea penală care nu au făcut obiectul acestor dosare, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă surprinderea că informaţii referitoare la săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală sau obţinute din înregistrarea convorbirilor cu o persoană aflată în urmărire generală nu au fost folosite în cadrul dosarelor penale instrumentate de autorul cărţii în perioada în care acesta avea calitatea de procuror, ci au fost publicate după mai mulţi ani, şi doreşte să se delimiteze de încercarea de a implica Ministerul Public în dezbaterea politică.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează informaţiile cuprinse în cartea menţionată pentru a stabili dacă există suficiente elemente concrete care să justifice sesizarea din oficiu şi efectuarea de cercetări pentru a stabili dacă faptele descrise există şi întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni, precum şi pentru a stabili în ce măsură conduita organelor de urmărire penală, care au cunoscut aceste fapte şi nu le-au investigat în cadrul dosarului pe care îl instrumentau, constituie infracţiunea de favorizare a infractorului.

Totodată, sunt analizate celelalte informaţii referitoare la dosare penale aflate în curs de soluţionare, pentru a stabili dacă ele provin din documente clasificate şi dacă divulgarea lor este de natură să pună în pericol siguranţa statului sau să influenţeze cursul anchetelor.

Precizăm că decizia de revocare a procurorului Nastasiu Ciprian din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost determinată de sancţionarea disciplinară a acestuia prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi nu a avut legătură cu dosarele repartizate spre soluţionare magistratului.

Pe durata exercitării funcţiei, procurorul nu a formulat nicio sesizare cu privire la posibila încălcare a independenţei sale de către procurorii ierarhici superiori sau de către o altă autoritate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici