Video Câteva mii de crescători de ovine şi bovine au protestat în Capitală. "Să ne dea subvenţiile că n-avem bani. Să nu işi ia banii pe păşuni şi pe dreptul nostru" - FOTO, VIDEO

Peste două mii de crescători de ovine şi bovine, veniţi din toată ţara, au protestat marţi în Parcul Izvor din Capitală, în apropiere de Palatul Parlamentului, aceştia susţinând că nu le-au fost acordate subvenţii pe anul 2015.

1261 afișări

Ministrul Agriculturii şi cinci membri ai Comisiei de Agricultură, la protestul fermierilor

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu şi cinci membri ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, au mers marţi, la protestul crescătorilor de ovine şi bovine, pentru a sta de vorbă cu aceştia despre nemulţumirile pe care le au.

"Vă înţeleg perfect şi vă dau toată dreptatea, nu e normal ce se întâmplă, întârzierile foarte mari pentru alocarea şi plata banilor. Sunt convins că toţi asteptaţi aceşti bani. Au fost nişte decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii şi în Agenţia de Plăţi, este vorba de faptul că ne-am complicat foarte tare anul trecut şi am pus N scheme, când trebuia, în primii doi ani, 2015 şi 2016, să fie cât mai simple ca să ajungem cu banii la dumneavoastră la timp. S-a ajuns în situaţia în care suntem în ultima lună de plată. În condiţiile în care modulul funcţionează, banii se vor da în cel mai scurt timp începând, repet, de săptămâna viitoare, la animale. Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea buna este ca vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot să depăşească o mie de euro la vaca de carne, pot să depăşească 800 de euro la vaca de lapte. De săptămâna viitoare începe şi la ovine. Subvenţia totală este de zece euro pe cap de oaie, la ovine", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

La discuţii cu protestatarii au venit şi cinci membri ai Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.
"Nu suntem duşmanii dumneavoastră. Toate lucrările în comisie s-au făcut cu reprezentanţii dumneavoastră în comisie", a declarat presedintele comisiei, Nini Săpunaru.

Peste două mii de crescători de ovine şi bovine şi producători de produse lactate, veniţi din toate judeţele ţării, protestează marţi în Parcul Izvor din Capitală, fiind nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost acordate subvenţiile pentru banul 2015.

"Nu ne-au dat subvenţiile pe anul 2015 deşi avem cereri depuse, nici pe surpafaţă nici pe animal. Atragem atenţia asupra legii 321, privind produsele din Romania care de fapt sunt produse făcute cu altele, aduse din străinătate şi scrie pe ele produs în România.Vrem abrogarea legii vânătorii, creează abuzuri, e suspendată acum dar noi vrem abrogarea ei", a spus un crescător de bovine din judeţul Bihor.

"Să se oprească importul de carne şi lacte, zootehnia e la pământ în România acum. Ce calitate poate avea laptele adus de la o mie de kilometri din Germania? Să ne dea preţuri la produse dacă tot nu ne dau subvenţiile", a declarat un crescător de animale din Timiş.

"Ne-au scos păşunile la licitaţii, au făcut asociaţii şi ne-au luat păşunile. Noi, utilizatorii, vrem o bucată de paşune dar ei nu ne dau. Din păcate, m-am născut în România", a spus un alt crescător de bovine din Timiş.

Protestul are loc în apropierea Palatului Parlamentului, crescătorii de animale precizând că aşteaptă o reacţie din partea aleşilor.

"Suntem cei care asigurăm securitatea alimentară, suntem cei pe care îi interesează de ce se întamplă în România, ce pune pe masa poporul român şi trebuie să le dăm o lecţie celor care sfidează poporul care i-a trimis acolo (n.r. în Parlament) sau în alte instituţii. Cred că merităm respectul lor pentru a se deplasa o sută de metri, să vină în rândul nostru", laurenţiu Baciu, preşedinte Lapar.

Protestatarii susţin că este a doua oară când ies în stradă, primul protest neavând niciun rezultat.

"Să ne dea subvenţiile că n-avem bani. Să nu işi ia banii pe păşuni şi pe dreptul nostru. Astă-iarnă, când am fost nici, nu s-au uitat la noi, şi-au votat pensiile în loc să iasă să vorbească cu noi, nu s-a rezolvat nimic", a declarat un alt crescător de animale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici