Cazul azilului din Păuleşti: Femeia care coordona afacerile cu cămine de bătrâni ilegale va fi reţinută

Femeia care coordona afacerile cu cămine de bătrâni ilegale la Păuleşti Prahova şi Ploieşti va fi reţinută şi prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă, după ce anchetatorii au stabilit că cel de-al doilea aşezământ în care erau găzduiţi bătrâni, la Ploieşti, era condus tot de ea.

1966 afișări
Imaginea articolului Cazul azilului din Păuleşti: Femeia care coordona afacerile cu cămine de bătrâni ilegale va fi reţinută

Cazul azilului din Păuleşti: Femeia care coordona afacerile cu cămine de bătrâni ilegale va fi reţinută

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Georgian Drăgan, anchetatorii vor emite ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele femeii care coordona căminele de bătrâni fără autorizaţie descoperite, miercuri, la Păuleşti şi Ploieşti, ea urmând să fie prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, ea fiind acuzată de lipsire de libertate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Surse apropiate anchetatorilor au declarat că este posibil ca femeia să fie pusă sub acuzare şi pentru comiterea altor infracţiuni, după ce în presă a apărut un film care ar fi fost înregistrat în interiorul căminului şi în care apare un bătrân legat de pat. Aceleaşi surse au afirmat că în acelaşi dosar este cercetată încă o persoană, tot pentru lipsire de libertate.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că aceeaşi femeie, Cornelia Zidaru, conducea şi un al doilea cămin ilegal, descoperit în Ploieşti, în care au fost găsiţi trei bătrâni.

Iniţial, în urma descinderilor de la Păuleşti, anchetatorii au afirmat că în căminul ilegal din această localitate au fost descoperiţi 37 de bătrâni, însă ulterior s-a constatat că doar 31 dintre persoanele găsite în cămin erau rezidente acolo, celelalte şase fiind din afara căminului.

La Ploieşti au fost descoperiţi alţi trei bătrâni internaţi în căminul ilegal condus de Cornelia Zidaru.

Toţi cei 34 de bătrâni din cele două cămine ilegale au fost internaţi la spitale din Câmpina şi Băicoi, unde vor rămâne internaţi zilele următoare. Fiecare dintre ei va fi supus unui examen medico-legal, a precizat reprezentantul IPJ Prahova.

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, medicul Alexandru Băloi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bătrânii din cele două centre se află internaţi, în funcţie de afecţiunile pe care le au, fie la Spitalul Municipal din Câmpina, fie la Spitalul de Psihiatrie de la Voila, în cazul celor care suferă de diverse forme de demenţă sau care au sechele post-accident vascular cerebral, fie în secţiile de Interne şi Psihiatrie ale Spitalului Orăşenesc din Băicoi.

Şeful DGASPC Prahova a precizat că în judeţ nu există niciun cămin de bătrâni public, existând doar trei astfel de aşezăminte private care deţin autorizaţie şi funcţionează legal.

Alexandru Băloi a menţionat că DGASPC Prahova deţine doar centre de recuperare şi îngrijire, centre de asistenţă şi centre de terapie ocupaţională, însă toate persoanele internate în aceste centre sunt încadrate în diverse grade de handicap.

Şeful DGASPC Prahova a precizat că, din discuţiile pe care le-a purtat cu anchetatorii, a aflat că poliţiştii vor lua legătura cu familiile vârstnicilor şi vor încerca reintegrarea socială a acestora. În acele cazuri în care bătrânii nu au familie sau nu vor putea fi reintegraţi în familia naturală, DGASPC va putea să-i primească în centrele din subordinea sa pe cei care au sau pentru care vor fi eliberate certificate de handicap.

"Sunt încredinţat că vom găsi o metodă pentru ca aceşti oameni să nu rămână, la propriu, pe drumuri" a afirmat Alexandru Băloi.

Acesta a precizat că niciunul dintre bătrânii găsiţi în căminele ilegale "nu este într-o stare de sănătate care să permită în acest moment să stea în altă parte decât în spital".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici