Cazul călugărului decapitat: Criminalul a fost arestat preventiv

Bărbatul din localitatea constănţeană Ghindăreşti, acuzat că a ucis un călugăr, l-a decapitat, l-a pus într-un sac şi l-a aruncat apoi într-un şanţ de la marginea comunei, a fost arestat preventiv, miercuri, pentru 29 de zile, în baza unui mandat emis pe numele său de Tribunalul Constanţa.

682 afișări
Imaginea articolului Cazul călugărului decapitat: Criminalul a fost arestat preventiv

Cazul călugărului decapitat: Criminalul a fost arestat preventiv (Imagine: Shutterstock)

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în noaptea de 18/19 noiembrie, Simion Ivan, în vârstă de 50 de ani, şi Alexe Artion, de 40 de ani, au consumat împreună băuturi alcoolice în locuinţa primului, iar pe la miezul nopţii călugărul i-a propus gazdei să întreţină relaţii homosexuale şi chiar s-a dezbrăcat.

Înfuriat, Simion Ivan a reacţionat violent şi, cu un ciocan pe care îl avea în bucătărie, l-a lovit pe Artion în frunte. După ce victima a căzut pe podea, Ivan a continuat să o lovească cu ciocanul, apoi şi cu un cuţit, lovind "în zona extremităţii cefalice" a victimei, preponderent la nivelul feţei.

"El a declarat că victima s-a dezbrăcat, dar nu mai ţine minte ce haine şi-a scos de pe el, şi că, folosind un ciocan, i-a aplicat o singură lovitură în frunte. Însă, în urma necropsiei, s-a stabilit că au fost date foarte multe lovituri, atât de ciocan, cât şi de cuţit. Foarte multe. Acestea se suprapun încât nu ne putem da seama cu certitudine câte au fost, dar peste zece", a declarat, miercuri, procurorul Andrei Bodean.

Din cauza stării de nervozitate extremă, după uciderea fostului călugăr în bucătăria locuinţei, Ivan a scos cadavrul în curte şi cu ajutorul unui cuţit l-a decapitat. El a introdus apoi cadavrul în sac, i-a legat mâinile şi picioarele cu sfoară, a legat sacul cu sârmă, apoi l-a transportat cu un cărucior şi l-a abandonat pe strada Nucilor, la aproximativ 50 de metri de locuinţa sa, în locul în care a şi fost descoperit câteva ore mai târziu, afirmă anchetatorii.

Potrivit acestora, după ce a scăpat de cadavru, bărbatul a încercat să ascundă urmele faptelor comise, astfel că a spălat sângele de pe trotuarul din faţa casei, a şters urmele de sânge din locuinţă cu cârpe, apoi le-a aruncat în foc, alături de o cruce de lemn pe care victima o avea la piept şi de încălţămintea acesteia.

"În urma percheziţiei efecuate la domiciliul suspectului nu au fost identificate urme mari de sânge, dar au fost descoperite urmele a zeci de pete, stropi, de sânge. De asemenea, am găsit şi cuţitul, care prezintă urme de sânge, dar şi ciocanul pe care le-a folosit pentru uciderea victimei. Ambele sunt în custodia noastră şi urmează să fie analizate în laborator", a mai afirmat procurorul Andrei Bodean.

În noaptea de marţi spre miercuri, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa l-au reţinut pentru 24 de ore pe Simion Ivan, iar miercuri seară acesta a fost prezentat instanţei Tribunalului Constanţa cu propunerea de arestare preventivă.

Magistraţii constănţeni au admis cererea procurorilor şi au emis pe numele lui Ivan un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de omor deosebit de grav, respectiv, profanare de morminte, bărbatul fiind dus în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

Procurorii care au instrumentat cazul au spus că Simion Ivan făcea parte din cercul de posibili suspecţi şi, iniţial, nu şi-a recunoscut fapta.

"Pus în faţa probelor a mărturisit însă şi a spus că-i pare rău de fapta comisă", a declarat, miercuri, procurorul Andrei Bodean.

Simion Ivan, bărbatul în vârstă de 50 de ani acuzat că a decapitat un călugăr, este văduv de mai mulţi ani şi trăieşte din ajutor social, lucrând în folosul comunităţii, primarul comunei Ghindăreşti, Vasile Simion, afirmând că acesta nu era violent şi că nu a creat niciodată probleme. Ivan locuia singur după ce, în 2007, soţia lui a murit. Bărbatul a fost căsătorit de două ori, dar nu avea copii. El mai are doi fraţi şi două surori.

Cadavrul decapitat al călugărului a fost descoperit sâmbătă dimineaţă de către o femeie din comună, care a observat un sac plin de sânge aruncat într-un şanţ, la intrarea în Ghindăreşti, şi a alertat imediat autorităţile prin 112. Trupul şi capul fuseseră puse într-un sac de rafie, legat la ambele capete cu sârmă.

În urma necropisei s-a stabilit că moartea victimei a fost violentă, cauzată de o hemoragie meningo-cerebrală, "urmare a unui traumatism cranio-cerebral şi facial acut deschis, cu fracturi cominutive de neuro şi viscero-craniu".

Primele date ale anchetei au relevat că victima, Alexe Artiom, în vârstă de 40 de ani, era călugăr la o mănăstire ortodoxă de rit vechi din judeţul Tulcea şi ocazional, pentru perioade relativ scurte de timp, revenea la locuinţa sa din comuna Ghindăreşti sau pleca la muncă în străinătate. Victima revenise la domiciliu de aproximativ trei luni şi îşi câştiga existenta prestând diferite munci ocazionale în comună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici