Cazul navei răsturnate în Portul Midia a ajuns în Parlamentul European. O organizaţie pentru protecţia animalelor cere declanşarea procedurii de infrigement faţă de România

O organizaţie internaţională de protecţie a animalelor a fost invitată joi, în Parlamentul European, pentru a-şi prezenta opinia pe cazul navei răsturnate în Portul Midia cu peste 14.000 de oi la bord: „Mă aştept la reacţii foarte puternice, dar şi la infringement din partea Comisiei Europene”.

2431 afișări
Imaginea articolului Cazul navei răsturnate în Portul Midia a ajuns în Parlamentul European. O organizaţie pentru protecţia animalelor cere declanşarea procedurii de infrigement faţă de România

Cazul navei răsturnate în Portul Midia, dezbătut în Parlamentul European. Organizaţie: Aşteptăm reacţia Comisiei Europene pe tema navei răsturnate

Potrivit unui comunicat remis de organizaţie miercuri, pe lângă cazul navei răsturnate, reprezentanţii organizaţiei spun că vor vorbi şi despre cazul unui alt vapor care a plecat din Portul Midia încărcat cu 70.000 de oi, în ciuda avertismentului Comisiei Europene.

„Mă aştept la reacţii foarte puternice ale europarlamentarilor şi la noi ecouri internaţionale, dar şi la infringement din partea Comisiei Europene. Pe lângă o ruşine fără margini, este probabil preţul pe care trebuie să îl plătim pentru că tolerăm acest comerţ barbar cu milioane de animale exportate în fiecare an”, a declarat Gabriel Păun, directorul pentru Europa a organizaţiei internaţionale.

Tot Păun a declarat că România are nevoie de autorităţi mai puternice şi că lipsa de reacţie a acestora a făcut ca oile să nu aibă nicio şansă: „Mare păcat pentru animalele care au murit doar pentru că s-a intervenit foarte târziu. Nu s-a lucrat în primele două nopţi de la dezastru. Au fost animale care reuşiseră să iasă din navă şi care puteau fi culese din apă şi duse la mal dacă era măcar o barcă gonflabilă în apropiere. Acum ele plutesc moarte. Este bine că se lasă cu demisii. Avem nevoie de autorităţi mai puternice pentru protecţia animalelor. Sperăm că noua conducere ANSVSA să facă ordine în mafia exportului cu animale vii şi că Ministerul Agriculturii va aplica un set de măsuri pentru a înlocui exportul în viu cu cel de carne”.

Miercuri se fac noi căi de acces de fac pe nava răsturnată duminică în Portul Midia, pentru salvarea oilor rămase în viaţă. Ovinele sunt tranchilizate pentru a putea fi scoase de salvatori. Oile evacuate de pe nava eşuata sunt ţinute pe cheiul din Portul Midia în ţarcuri special amenajate, unde medicii veterinari le examinează, le dau vitamine, furaje, apă şi în momentul în care îşi revin, se transportă la ferma de provenienţă, de unde nu pot pleca fără aprobarea ANSVSA.

Pe parcursul nopţii, s-a reuşit salvarea unui număr de 70 de animale de pe nava răsturnată în portul Midia, în condiţii dificile, din cauza vremii nefavorabile, a stării de agitaţie a animalelor, care a necesitat sedare, şi a culoarului îngust prin care puteau fi extrase oile, a anunţat ANSVSA.

Nava cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi şi un echipaj format din 22 de marinari.

Luni, o organizaţie internaţională de salvare a animalelor susţinea că animalele moarte plutesc pe apă. Gabriel Păun, directorul organizaţiei pentru Europa a organizaţiei „Animal International“, arăta, într-un comunicat de presă, că o astfel de situaţie nu ar fi avut loc dacă România ar exporta carne, şi nu animale vii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oi,
salvare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici