CC: Precedentele sesizări, respinse pentru că nu vizau natura juridică a CNSAS

Precedentele sesizări adresate Curţii Constituţionale în legătură cu Legea CNSAS au fost respinse întrucât ele nu au vizat "natura juridică" a CNSAS şi "atribuţiile" sale, potrivit unui comunicat de luni al Curţii, în care se arată că modificările aduse legii după 2006 au fost analizate în premieră.

1 afișare
Imaginea articolului CC: Precedentele sesizări, respinse pentru că nu vizau natura juridică a CNSAS

CC: Precedentele sesizări, respinse pentru că nu vizau natura juridică a CNSAS

"Precedentele sesizări adresate Curţii Constituţionale în legătură cu dispoziţii ale Legii 187 din 1999 au fost respinse întrucât ele nu au vizat natura juridică a CNSAS şi atribuţiile sale", se precizează în documentul citat.

Potrivit acestuia, dăţile anterioare în care subiectul CNSAS s-a aflat pe masa judecătorilor CC a fost soluţionat altfel decât în 31 ianuarie 2008 fie pentru că în motivarea sesizării "nu s-au regăsit argumentele reţinute prin decizia 51 din 31 ianuarie 2008", fie pentru că soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate s-a făcut "prin raportare la alte texte constituţionale decât cele care stau la baza recentei decizii", fie că sesizarea nu a fost temeinic motivată.

"Mai mult, modificările substanţiale aduse prevederilor Legii 187 din 1999 prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 16 din 2006 nu au fost examinate de Curtea Constituţională în cadrul sesizărilor anterioare", se mai arată în documentul citat.

Referindu-se la diversele opinii în legătură cu aspectele procedurale ale contenciosului constituţional, Biroul de Presă al CCR precizează că, în caz de admitere a excepţiei de neconstituţionale, magistraţii Curţii "îşi pot extinde controlul şi asupra prevederilor indisolubil legate de dispoziţiile atacate prin actul de sesizare" a Curţii, putând, cu alte cuvinte, să depăşească limitele stricte ale sesizării şi să se pronunţe şi asupra unor aspecte conexe celor sesizate.

Potrivit biroului de presă al Curţii Constituţionale, magistraţii acestei instituţii au primit, în 2007, decizii "în sensul că nu au avut calitatea de agent sau colaborator al fostei poliţii politice comuniste".

"Ţinând seama de recentele declaraţii ale unor membri ai CNSAS referitoare la verificările ce s-ar efectua, la acest moment, asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, Biroul de Presă al Curţii Constituţionale este împuternicit să declare că în cursul anului 2007, judecătorilor Curţii Constituţionale li s-au transmis, de către CNSAS, decizii în sensul că nu au avut calitatea de agent sau colaborator al fostei poliţii politice comuniste", se arată în documentul citat.

Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS a declarat, vineri, referindu-se la decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională Legea privind CNSAS, că, în spatele întregii poveşti, care "este lucrată de mult", se ascunde teama de adevăr, motivarea Curţii nefiind făcută "peste noapte".

Iniţiatorul Legii CNSAS consideră că în cele două milioane de dosare "pot fi găsite tot felul de surprize" şi a făcut referire la cazurile când dosarele anumitor "figuri" nu au fost găsite pentru că au fost distruse, dar au fost deconspirate din documentele aflate în dosarele altor persoane.

Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici