CE ar putea încheia procedura de infringement împotriva României pentru 112 la începutul lui 2009

CE ar putea închide procedura privind încălcarea dreptului comunitar lansată în cazul României în 2008, după ce experţii comunitari au constatat, la sfârşitul lui noiembrie, că informaţiile de localizare sunt disponibile pentru serviciile de urgenţă în cazul apelurilor de pe telefonul mobil.

52 afișări
Imaginea articolului CE ar putea încheia procedura de infringement împotriva României pentru 112 la începutul lui 2009

CE ar putea încheia procedura de infringement împotriva României pentru 112 la începutul lui 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia a acordat României, în septembrie 2008, o perioadă suplimentară de trei luni pentru a garanta că serviciile de localizare a apelantului sunt funcţionale, astfel încât serviciile de urgenţă să poată localiza orice persoană care sună la 112 de la un telefon mobil.

Potrivit CE, la sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile române au confirmat că informaţiile de localizare a apelantului sunt disponibile pentru serviciile de urgenţă în cazul tuturor apelurilor efectuate de la un telefon mobil. Aceste informaţii au fost verificate de experţi din partea Comisiei şi ar putea permite închiderea, la începutul anului 2009, a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar lansată în cazul României.

CE a anunţat, luni, că numărul european pentru apeluri de urgenţă 112 este acum funcţional în toate statele membre UE, fiind la dispoziţia tuturor cetăţenilor comunitari.

"Numărul 112, operaţional în toată Uniunea Europeană, este un excelent cadou pentru toţi europenii, oferit la momentul potrivit: vacanţa de sărbători este o perioadă extrem de aglomerată şi foarte mulţi călători vor petrece mult timp în alte ţări din UE. De acum înainte cred că 112 va fi un instrument esenţial care va însoţi turiştii în toate colţurile Uniunii Europene", a afirmat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicaţii.

Numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112 este acum complet operaţional în Bulgaria, în urma procedurii privind încălcarea dreptului comunitar iniţiată de Comisie în octombrie 2007. La 18 decembrie 2008, Comisia a decis să înainteze cazul Curţii Europene de Justiţie, însă a reportat sesizarea pentru o perioadă de trei luni, permiţând Bulgariei să îşi finalizeze planul de implementare. Comisia a verificat, prin intermediul unor misiuni de experţi, dacă numărul 112 şi localizarea apelantului (care permite serviciilor de urgenţă să localizeze persoanele care sună la 112) sunt acum complet funcţionale în Bulgaria. Conform autorităţilor naţionale, în curând urmează să fie lansată în rândul cetăţenilor bulgari o campanie de informare cu privire la serviciul 112.

Numărul european pentru apeluri de urgenţă 112 a fost introdus în 1991 pentru a suplimenta numerele de urgenţă naţionale şi pentru a facilita accesul la serviciile de urgenţă în toate statele membre ale UE.

Din 1998, statele membre sunt obligate, în temeiul normelor comunitare, să garanteze că toţi utilizatorii serviciilor de telefonie fixă şi mobilă pot apela gratuit serviciul 112. Din 2003, operatorii telefonici trebuie să furnizeze serviciilor de urgenţă informaţii referitoare la localizarea apelantului.

Începând din 2006, la iniţiativa comisarului UE pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, Comisia a lansat proceduri privind încălcarea dreptului comunitar pentru lipsa serviciilor de localizare a apelantului împotriva a 14 state membre, împotriva Italiei pentru gestionarea apelurilor la 112, precum şi împotriva altor două ţări pentru lipsa serviciului 112 .

La 11 februarie 2009, de Ziua Europeană a serviciului 112, pe care Comisia o va organiza în colaborare cu Parlamentul European, aceasta va actualiza site-ul web cu informaţii suplimentare din toate statele membre privind funcţionarea serviciului 112.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici