CE dă în judecată România pentru că nu a creat suficiente arii protejate

CE a decis, joi, să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie în cazul României, apreciind că în repetate rânduri autorităţile nu au oferit protecţie adecvată păsărilor sălbatice, deoarece nu au creat numărul de arii la care s-au obligat la momentul aderării pentru pentru protejarea păsărilor.

33 afișări
Imaginea articolului CE dă în judecată România pentru că nu a creat suficiente arii protejate

CE dă în judecată România pentru că nu a creat suficiente arii protejate (Imagine: Mediafax Foto)

"Peste un milion de hectare desemnate iniţial pentru protejare nu au primit încă statutul juridic de care au nevoie. Având în vedere că scrisorile de avertizare nu au avut efectul dorit, Comisia a decis să ia măsuri mai dure şi să aducă acest caz în faţa Curţii", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

CE notează că în România sunt 12 specii considerate ameninţate la nivel internaţional.

"Când România a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, a fost obligată să stabilească un număr de arii pentru protejarea păsărilor, dar procesul legislativ a fost lent şi, în pofida obţinerii unor progrese, România nu şi-a îndeplinit încă o parte dintre obligaţiile asumate în ceea ce priveşte conservarea naturii", reaminteşte Comisia.

Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, anunţa încă de maţi că România este judecată la CEJ pentru nerespectarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate, procesul fiind deja deschis.

Ministrul interimar al Mediului a spus, în prima conferinţă de presă susţinută din această calitate, că, pe tema ariilor protejate, România şi Comisia Europeană "au depăşit faza corespondenţei", în prezent existând un proces.

"România este dată în judecată la CEJ pentru că nu am anunţat corect suprafeţele ariilor protejate", a spus Elena Udrea.

Ea a anunţat că problemele pe această temă se vor rezolva odată ce proiectul de lege privind reorganizarea unor instituţii din administraţia publică "va trece de Curtea Constituţională", moment în care va putea fi înfiinţată o Direcţie în interiorul ministerului care să gestioneze această problemă.

Udrea a afirmat că Agenţia Naţională pentru Arii Protejate (ANAP), înfiinţată în urmă cu mai mult de doi ani şi care se desfiinţează prin legea reorganizării, "nu a funcţionat niciodată".

În plus, Udrea a anunţat măsuri de stimulare a accesării de fonduri europene pentru programe în acest domeniu, axa referitoare la ariile protejate fiind, în prezent, accesată doar în cuantum de cinci la sută.

Întrebată dacă pentru pierderea procesului în infringementul pe arii protejate ar putea fi invocată răspunderea ministerială a predecesorului său la Mediu, Nicolae Nemirschi, Udrea a răspuns că nu s-a documentat, dar că "va analiza documentele".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici