Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani

Românii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea să aibă dreptul să o facă retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani, Ministerul Muncii elaborând în acest sens o propunere legislativă conţinând sumele pe care aceştia ar trebui să le plătească pentru a avea pensie.

6997 afişări
Imaginea articolului Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani

Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicitaasigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei de asigurărisociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea deasigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem deasigurări sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timppentru care se poate solicita asigurarea în sistemul public depensii, cu plata corespunzătoare a contribuţiei de asigurărisociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculaţi de la dataîncheierii contractului de asigurare socială", se arată înproiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei şiProtecţiei Sociale (MMFPS) şi supus dezbaterii publice.

Baza lunară de calcul a sumelor datorate de cei care vor săplătească retroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel devechime în plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut peţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoarepentru fiecare din perioadele pentru care se solicită asigurarea însistemul public de pensii.

Cei interesaţi trebuie să plătească între 27,5 şi 31,5 la sutădin valoarea salariului lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost elreglementat prin acte normative din 2005 şi până acum, sumă care vafi "actualizată" cu indicele de inflaţie.

Plata sumelor către bugetul de pensii se face fie într-osingură tranşă, fie eşalonat, "dar nu mai târziu de data de 31decembrie 2010".

"Perioada pentru care, în condiţiile prezentei ordonanţe, seachită contribuţia de asigurări sociale constituie stagiu decotizare în sistemul public de pensii", se arată în proiectul supusdezbaterii publice de MMFPS.

Facilitatea privind plata retroactivă ar urma să fie valabilădoar până la sfârşitul anului 2010.

La începutul lunii august, Asociaţia Românilor din Italia (ARI)a solicitat Ministerului Muncii găsirea unei soluţii pentruca românii care au muncit la negru în trecut să-şi poată achitaretroactiv contribuţiile la pensie, pentru a-şi completa stagiul decotizare.

"Guvernanţii din România se împrumută de la FMI pentru a plătipensii. Românii din străinătate pot da o mână de ajutor. Cei maimulţi dintre ei au muncit la negru cel puţin o perioadă, ei arputea să îşi completeze acum perioada de contribuţie lipsă.Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceşti bani,iar românii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliţide împrejurări, pot spera la o bătrâneţe mai senină, cu o pensieminimă asigurată, la vârsta la care nu vor mai putea munci",spuneau atunci reprezentanţii ARI.

Aceştia precizau că au mai cerut acest lucru de două ori întrecut - în 2004 şi în 2009, printr-o scrisoare adresatăMinisterului Muncii, precum şi preşedinţilor Comisiilor de muncă şiegalitate de şanse din Parlamentul României.

"Ministerul Muncii ne-a răspuns anul trecut că nu se poate,întrucât nu există temei legal pentru plată retroactivă. Noi tocmaiasta cerem, să se găsească o bază legală pentru ca românii să-şicompleteze anii de pensie. În răspunsul ministerului din 2009 sespunea: «Unul dintre principiile pe baza căruia se organizează şifuncţionează sistemul public de pensii este principiulcontributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale seconstituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şijuridice, participante la sistemul public de pensii. În prezent, nuexistă temei legal pentru plata retroactivă a contribuţiilor deasigurări sociale pentru perioadele anterioare datei încheieriiunui contract de asigurare socială»", se arată în comunicat.

Potrivit ARI, principiul contributivităţii nu se aplicăîn cazul unor categorii care şi-au stabilit pensia prinlege. "De ce nu se poate face o derogare de la acestprincipiu şi în cazul românilor din străinătate care vor săplătească retroactiv? Dacă nu există temei legal, nu înseamnă că nuse poate gândi o asemenea lege, care să nu încalce reglementărilenaţionale şi europene. Aceşti oameni vor să dea, nu să ia bani dela stat", mai susţineau reprezentanţii ARI.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici