Cei patru elevi din Timişoara, finalişti ai unui concurs NASA, vor putea participa la competiţie

Cei patru elevi din Timişoara finalişti ai unui concurs organizat de NASA în cadrul căruia au programat roboţi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale vor putea participa la competiţia din SUA, după ce o companie a promis că va dona banii necesari deplasării.

2601 afișări
Imaginea articolului Cei patru elevi din Timişoara, finalişti ai unui concurs NASA, vor putea participa la competiţie

Cei patru elevi din Timişoara, finalişti ai unui concurs NASA, vor putea participa la competiţie

Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că o companie din domeniul bancar va dona toată suma necesară deplasării elevilor în SUA pentru a participa la finala Concursului Internaţional Zero Robotics.

“S-a rezolvat problema financiară pentru deplasarea copiilor. O companie ne-a dat asigurări că donează întreaga sumă necesară”, a spus Aura Danielescu.

“Copiii sunt bucuroşi, chiar nu ne-am aşteptat să strângem banii, a fost o surpriză pentru noi”, a declarat, la rândul său, Gabriela-Nuşa Cojocaru, profesorul coordonator al celor patru elevi calificaţi în finala concursului.

Cei patru elevi din Timişoara finalişti ai unui concurs organizat de NASA în cadrul căruia au programat roboţi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale nu aveau banii necesari deplasării, aproximativ 6.400 de dolari.

Ei au format echipa heRObotics şi au participat, în perioada septembrie – decembrie 2016, la Concursul Internaţional Zero Robotics.

Echipa este alcătuită din tineri de la patru licee de top de Timişoara: Silaghi Fineas - clasa a X-a Liceul Pedagogic "Carmen Sylva”, Ciuleanu Vlad Mihai - clasa a X-a Colegiul Naţional "C.D.Loga”, Cândreanu David - clasa a X-a Colegiul Naţional "C.D.Loga”, Prodaniuc Pavel - clasa a X-a Liceul Teoretic "J.L.Calderon”.

Echipa heRObotics, coordonată de Gabriela-Nuşa Cojocaru, profesor la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, a reuşit să se califice în finala Concursului Internaţional Zero Robotics pe locul şase.

Competiţia are loc în 27 ianuarie la Boston, SUA.

Inspectoratul Şcolar Timiş informa că încearcă să-i ajute pe elevi prin găsirea unor sponsori.

“Prin proiect este asigurat accesul în sediul Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT, inclusiv în Laboratoarele Space, precum şi prânzul în ziua evenimentului. Echipa trebuie să îşi acopere costurile pentru transport, cazare şi hrană în restul perioadei de desfăşurare, precum şi cheltuielile pentru obţinerea vizei SUA. Suma pentru deplasarea la MIT-Boston (USA Cambridge, Massachusetts) se ridică la aproximativ 6400 $ (în care intră transport România-SUA – 5000 $; hrană – 600 $; cazare – 500 $; transport local– 300 $). Presupunând că vom identifica oameni de bine care să contribuie la pregătirea şi perfecţionarea tinerilor supradotaţi, ambasadori ai României la nivel mondial, ne vom intensifica eforturile în identificarea sponsorilor locali şi nu numai pentru familiile copiilor noştri”, declara Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş.

Gabriela-Nuşa Cojocaru, profesorul coordonator al elevilor din Timişoara, declara, corespondentului MEDIAFAX, că echipa heRObotics ar trebui să plece în SUA în data de 25 ianuarie, dar până în prezent nu s-au strâns banii.

Concursul Internaţional Zero Robotics se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia, şi are ca scop programarea robotilor SPHERES - sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Concursul este organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT din USA şi se finalizează cu invitarea primelor 14 echipe finaliste la sediul lor în data de 27 ianuarie 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici