Cel puţin un jaf în fiecare lună la case de schimb sau la bănci, unii atacatori sunt liberi

Cel puţin un jaf a avut loc în fiecare lună a acestui an, la case de schimb valutar şi de amanet sau la sucursale ale unor bănci, în pofida controalelor făcute de poliţişti la astfel de unităţi, în privinţa modului de asigurare a pazei. În multe dintre cazuri atacatorii nu au fost încă prinşi.

117 afișări
Imaginea articolului Cel puţin un jaf în fiecare lună la case de schimb sau la bănci, unii atacatori sunt liberi

Cel puţin un jaf în fiecare lună la case de schimb sau la bănci, unii atacatori sunt liberi

În 24 ianuarie, o casă de schimb valutar din Constanţa a fost jefuită, fiind furată suma de aproximativ 10.000 de euro, după ce mai multe persoane mascate au atacat-o cu o sabie artizanală pe casiera unităţii. Atacatorii, care purtau pe cap glugi şi aveau feţele acoperite cu fulare, au spart uşa de acces către casieră şi au lovit-o pe aceasta în cap cu o sabie artizanală, fără tăiş. Ei au luat din casa de bani, care era deschisă, aproximativ 10.000 de euro, iar apoi au fugit.

În 29 ianuarie, s-a înregistrat un atac armat la o casă de schimb valutar din Braşov, în urma căruia au murit două persoane, poliţiştii braşoveni considerând că acesta este "cel mai complex eveniment din cazuistica ultimilor 20 de ani".

Potrivit unor martori, incidentul s-a produs în momentul în care o angajată a casei de schimb valutar care ar fi avut asupra sa bani a ieşit din unitate, vrând să urce într-o maşină. În acel moment, un bărbat înarmat a atacat-o, trăgând mai multe focuri de armă înspre autoturism. Un bărbat care a sărit în ajutorul angajaţilor casei de schimb valutar împuşcaţi în faţa unităţii a murit în atac. Şi unul dintre angajaţii unităţii a murit după atac, iar celălalt a fost rănit grav, rămânând fără un ochi.

Agresorul a reuşit, prin violenţă, să ia o geantă cu bani, pe care ulterior a abandonat-o pe stradă, după care a fugit de la locul faptei. În acest caz, a fost reţinut Serghei Gorbunov.

La jumătatea lunii februarie, două persoane înarmate care purtau cagule au intrat într-o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, i-au lovit pe paznic şi pe o casieră şi au furat banii din casierie - 246.000 de lei. În urma jafului armat de la Cluj, ministrul Internelor, Dan Nica, declara că este inadmisibil ca o bancă să fie jefuită mai uşor decât o tonetă din piaţă şi spunea că acest lucru denotă indolenţa băncilor.

În 2 mai, o casă de schimb valutar din centrul municipiului Galaţi, de pe strada Brăilei, a fost jefuită de doi indivizi mascaţi care au ameninţat-o pe casieră cu pistolul, după care au furat în jur de 15.000 de lei noi şi au dispărut, fără să rănească pe cineva. Unul dintre atacatori a fost arestat preventiv, pentru cel de-al doilea fiind emis mandat de arestare în lipsă. Ancheta în acest caz a urmărit şi identificarea celui de-al treilea tânăr implicat, care i-ar fi transportat pe cei doi autori cu maşina, după comiterea jafului.

La sfârşitul lunii iunie, două persoane mascate au intrat într-o sucursală a Băncii Carpatica, aflată în zona Casei de Cultură din municipiul Constanţa, şi au furat, sub ameninţarea armelor, 80.000 de lei, atacul durând în jur de un minut. Cei doi atacatori au plecat cu banii din casieria unităţii fără să rănească vreo persoană din incinta băncii. În momentul atacului, în interiorul sucursalei bancare se afla şi un agent de pază, însă acesta nu a putut reacţiona imediat.

În 3 iulie, două persoane înarmate cu o sabie şi care purtau cagule pe faţă au pătruns într-un magazin de bijuterii din Năvodari, unde i-au ameninţat pe angajaţi şi de unde au furat bijuterii în valoare de 15.000 de lei, după care au fugit.

La sfârşitul lunii iulie, doi tineri au pătruns într-o casă de amanet din municipiul Constanţa, de unde au furat 11.000 de lei şi mai multe bijuterii din aur, vânzătoarea spunându-le poliţiştilor că unul dintre ei ar fi avut în mână un pistol, iar ea s-a speriat şi s-a ascuns într-o dependinţă a imobilului.

Tinerii au pătruns în imobil şi au forţat uşa metalică de acces în camera în care se aflau banii şi bunurile, iar vânzătoarea s-a speriat şi nu a mai apucat să apese butonul de panică pentru a anunţa firma de pază a societăţii. Femeia s-a ascuns într-o dependinţă, iar cei doi au reuşit să intre în camera cu bunuri şi să fure suma de 11.000 de lei, precum şi mai multe bijuterii din aur. Jaful a durat cel mult două minute.

În 4 august, un jaf armat a avut loc la o casă de schimb valutar aparţinând Automobil Clubul Român (ACR) Bucureşti din centrul municipiului Târgovişte, unde un bărbat l-a ameninţat cu un pistol pe casier, după care a fugit cu suma de aproximativ 40.000 de lei.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, un bărbat care avea faţa acoperită parţial cu o şapcă a intrat în sediul casei de schimb valutar, unde a avut o discuţie cu casierul, un tânăr de 26 de ani, iar în momentul în care acesta s-a întors cu spatele bărbatul a scos un pistol. El a început să-l ameninţe pe casier şi i-a întins o pungă goală, somându-l să pună acolo toţi banii pe care îi are în unitate. Tânărul s-a conformat şi i-a dat atacatorului banii, respectiv 40.000 de lei.

În 19 august, două persoane mascate şi înarmate au pătruns într-o casă de schimb valutar din apropierea gării din municipiul Constanţa, de unde, sub ameninţarea armelor, au obligat-o pe casieră să le dea 40.000 de lei, după care au fugit. Cele două persoane mascate au pătruns în incinta casei de schimb valutar şi, după ce au spart geamul de la ghişeu, au îndreptat spre vânzătoare un pistol şi un cuţit, ameninţând-o cu moartea dacă nu le dă banii.

În 21 august, un bărbat înarmat cu o sabie a jefuit o benzinărie din localitatea hunedoreană Dobra, după ce a ameninţat-o pe vânzătoare şi a plecat cu 15.000 de lei, fără ca femeia să fie rănită.

Poliţiştii spun că bărbatul avea sabia ascunsă într-o husă de pescuit şi a scos-o doar în momentul în care era singur cu vânzătoarea, ameninţând-o pe aceasta ca să poată lua banii.

La zece zile de la producerea jafului, atacatorul a fost prins de poliţişti, la un motel de la ieşirea din Deva, pe marginea DN 7. Acesta este recidivist şi a petrecut peste 15 ani la închisoare pentru infracţiuni violente, tâlhărie, viol şi furt. El fusese eliberat în urmă cu câteva luni din Penitenciarul Bârcea Marea din Hunedoara.

În 2 septembrie, o tentativă de jaf armat a avut loc la o sucursală a Băncii Române pentru Dezvoltare, situată pe strada Vlahuţă din municipiul Braşov, unde o persoană înarmată cu un pistol l-a ameninţat pe agentul de pază al sucursalei BRD. Atacatorul nu a apucat însă să intre în incinta BRD, ci a fugit de la locul faptei.

Ultimul jaf a avut loc luni, 14 septembrie, când patru indivizi mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu pistoale şi săbii au atacat personalul unui magazin de bijuterii şi ai unei case de amanet din centrul municipiului Călăraşi, furând opt kilogramde de bijuterii.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Călăraşi, bărbaţii au intrat în încăpere şi l-au lovit pe angajatul magazinului de bijuterii şi casei de amanet, somându-l să le dea banii şi bijuteriile aflate în incintă, iar în acel moment acesta a apăsat butonul de panică.

Ulterior, la câteva secunde, dintr-o altă încăpere din spate a apărut administratorul casei de amanet, care a tras în cei patru indivizi cu o puşcă cu alice, rănindu-l pe unul dintre bărbaţi, care a scăpat pistolul din mână.

Atacatorii au fugit de la locul faptei cu un autoturism BMW cu numere de înmatriculare de Polonia.

În urma jafurilor produse în primele luni ale anului, ministrul Nica a decis intensificarea controalelor la bănci, la case de schimb valutar, precum şi la puncte de lucru ale acestora, fiind verificat modul de asigurare a pazei.

În 15 mai, Poliţia Română anunţa că aproape 80% din casele de schimb valutar din ţară şi punctele de lucru ale acestora efectuează transportul de valori fără a avea planul de pază avizat de poliţie, iar multe din ele nu au ghişeele prevăzute cu geam antiglonţ şi sertar de transfer valori, pentru asigurarea protecţiei operatorilor.

În urma controalelor făcute la 2.035 de case de amanet şi 2.135 de case de schimb valutar, precum şi la puncte de lucru ale acestora, au fost identificate 684 de puncte de schimb valutar care nu au ghişeele prevăzute cu geam antiglonţ şi sertar de transfer valori, pentru asigurarea protecţiei operatorilor de valori la acţiunea armelor de foc, aşa cum impun actele normative.

Poliţia Română arăta că 668 de case de schimb valutar şi amanet (16%) au sisteme împotriva efracţiei care au fost instalate fără avizul poliţiei, 80 de unităţi au sistemele de alarmare defecte, iar 303 de case de schimb valutar şi amanet au sisteme care nu au în componenţă echipamente de supraveghere video ( 7%). Pentru neregulile constatate au fost aplicate conducătorilor acestor unităţi 995 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor, valoarea amenzilor fiind de 692.300 de lei.

Poliţiştii au constatat că 77,6% din locaţii nu au pază umană, fiind preferată monitorizarea prin dispecerate în 50,8% dintre acestea, cu toate că varianta aleasă nu prezintă eficienţă, din cauza distanţelor mari de parcurs în cadrul intervenţiei.

În 28 august, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, anunţa că jafurile de la magazinul de bijuterii şi de la casele de schimb valutar din Constanţa au fost coordonate de o reţea, iar organizatorul acestora a fost reţinut.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici