Cluj-Napoca: Cinci copii bolnavi „locuiesc" în Spitalul de Urgenţă, unul dintre ei din aprilie 2014

Cinci copii diagnosticaţi cu afecţiuni neurologice sunt internaţi permanent în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, ei locuind practic în Secţia de Terapie Intensivă Intermediară, cel mai vechi pacient, un băieţel, fiind internat din aprilie 2014, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1046 afișări
Imaginea articolului Cluj-Napoca: Cinci copii bolnavi „locuiesc" în Spitalul de Urgenţă, unul dintre ei din aprilie 2014

Cinci copii bolnavi „locuiesc" în Spitalul de Urgenţă, unul dintre ei din aprilie 2014 (Imagine: Shutterstock)

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Călin Lazăr, a declarat corespondentul MEDIAFAX că aceşti copii ocupă un loc în secţie, iar dacă este nevoie de un pat de la Terapie Intensivă Intermediară, cazurile sunt redirecţionate spre alte spitale.

„Avem cinci copii internaţi în permanenţă în Secţia de Terapie Intensivă Intermediară a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii cu diverse afecţiuni neurologice şi care au suferit o procedură chirurgicală, traheostomie, prin care au fost conectaţi la un ventilator pentru că nu pot respira singuri. Patru dintre ei necesită ventilator, unul fiind fără, şi teoretic ar putea fi îngrijit şi acasă, dar părinţii se tem şi nu putem să îl externăm. Copiii au vârste cuprinse între 6 luni la 4 ani, cel mai vechi, un băieţel, se află în spital din aprilie 2014. Un altul stă imediat de la naştere, avea o lună când a fost internat, nu putea respira singur, a împlinit deja 6 luni. Nu avem ce face cu ei. Locuiesc în spital, nu pot pleca acasă nici pentru o jumătate de oră. Ei ocupă un loc în secţie şi dacă avem nevoie de un pat de la Terapie Intensivă Intermeiară suntem nevoiţi să redirecţionăm cazurile spre alte spitale. În această secţie avem 6 paturi din care 5 sunt ocupate”, a spus Lazăr.

Potrivit acestuia, copiii internaţi sunt în stare severă, sunt conştienţi, dar nu se pot mişca pentru că sunt conectaţi la ventilator în condiţiile în care muşchii nu îi mai ajută să respire.

„Aparatul le insuflă aer, unii sunt alimentaţi pe sondă. Sunt părinţi care stau cu copiii, le oferim un pat lângă cel al copilului. CJAS decontează închirierea unui astfel de aparat de respiraţie, dar e dificil să stea un părinte 24 de ore din 24 lângă copil să verifice dacă funcţionează, dacă nu s-a oprit, pentru că minorul depinde efectiv de acel aparat. În alte ţări sunt îngrijiţi la domiciliu, la noi nu are cine face acest lucru. Sunt situaţii în care copilul are nevoie de îngrijiri pe spital şi îl ţinem în secţia de Terapie Intensivă, destinată salvării altor cazuri, blocăm paturi pentru că nu există secţii de cronici în ţară. Un astfel de pacient nu este în fază terminală, poate trăi şi 20 de ani aşa. Pentru o familie este o tragedie acasă. Unii părinţi se tem să îi îngrijească acasă, astfel că suntem obligaţi să îi ţinem în spital, nu putem să îi dăm afară”, a mai spus Călin Lazăr.

Acesta consideră că ar trebui create, la nivelul Ministerului Sănătăţii, structuri de îngrijiri pacienţi cronici, cu personal calificat, pentru partea de medicină, cu un medic şi două asistente, care să aibă grijă de aceşti copii, pentru degrevarea Secţiei de Terapie Intensivă Intermediară, deoarece la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca nu există spaţiu disponibil pentru o astfel de structură.

De asemenea, conducerea unităţii medicale aşteaptă şi realizarea de către Consiliul Judeţean Cluj a unui spital monobloc pentru copii, care ar rezolva situaţia.

„Este o situaţie tragică pentru părinţi iar pentru noi o situaţie dificilă în sensul că blocăm o secţie de terapie intermediară care ar trebui să rezolve alte cazuri, dar nu îi putem lăsa pe aceşti copii şi de aceea îi ţinem internaţi. Ca diagnostice pentru aceşti copii avem degenerescenţă neurologică primară, amiotrofii spinale, asfixie severă post partum, lipofuscinoză”, a precizat Lazăr.

Traheostomia este o procedură chirurgicală prin care se face o incizie în trahee, formându-se astfel o comunicare a traheei direct cu exteriorul. Această deschidere se numeşte stomă, iar prin stomă se introduce un tub care permite circulaţia aerului şi aspirarea secreţiilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici