Cioloş nu exclude existenţa unei alte companii care să aibă produse neconforme asemeni Hexi Pharma

Premierul Dacian Cioloş nu exclude posibilitatea ca pe piaţa românească să mai existe o altă companie care să livreze produse biocide neconforme, asemeni Hexi Pharma, dar a precizat că legislaţia urmează a fi modificată astfel încât să crească transparenţa şi rigoarea procedurii de achiziţionare.

913 afișări
Imaginea articolului Cioloş nu exclude existenţa unei alte companii care să aibă produse neconforme asemeni Hexi Pharma

Cioloş nu exclude existenţa unei alte companii care să aibă produse neconforme asemeni Hexi Pharma (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

Premierul a fost întrebat, joi seara, la Realitatea TV, dacă este posibil ca să mai existe vreo companie asemeni Hexi Pharma, care să livreze în sistemul de sănătate produse neconforme, iar el nu a exclus această posibilitate.

"Nu e exclus, atâta timp cât nu avem toate elementele nu pot să exclud, însă ceea ce facem deja, luăm nişte măsuri şi sunt în proces, chiar în consultare publică, nişte ordine de ministru, la Ministerul Sănătăţii, care vor fi modificate tocmai pentru mai multă claritate, transparenţă şi rigoare în modalitatea de a intra pe piaţa în România cu biocide, cu dezinfectante, pentru că în momentul de faţă aşa cum stau lucrurile o companie avea nevoie de un test al calităţii produselor respective doar când intra pe piaţă după care puteau să treacă cinci, şase, şapte, zece ani, nimeni nu-i mai cerea niciun test, nu existau şi nu există proceduri clare pentru testul eficacităţii produselor respective în spitale, deci vom veni cu modificări de legislaţie care să facă mult mai riguroasă această procedură", a spus Cioloş.

De asemenea, şeful Executivului a fost întrebat dacă în cele şase luni de guvernare a primit rapoarte de la SRI inclusiv pe subiectul Hexi Pharma, iar el a răspuns că ministrul Sănătăţii a avut informări, dar pe situaţia din sănătate în general.

"Direct la Hexi Pharma am avut câteva informaţii acuma, în ultima perioada. Nu am primit eu direct, am văzut că ministrul Sănătăţii a avut mai multe informări legate de acest subiect. Au fost câteva informări, nu neapărat legat de Hexi Pharma, cât legat de sistemul de sănătate în general şi au fost unele informări legat de nosocomiale. Eu am primit acum, de când mi-am asumat acest interimat, am solicitat de la SRI şi am primit o sinteză a unor informaţii pe care dânşii le-au avut în această ultimă perioadă, dar am solicitat şi corpului meu de control să culeagă anumite informaţii, să verifice anumite informaţii şi sper eu ca în câteva săptămâni să am un prim raport de etapă vizavi de ceea ce s-a constatat", a mai spus Cioloş.

SRI a transmis, între 2011-2016, preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti şi doar 4 informări privind Hexi Pharma, către autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi Ministerul Sănătăţii, a anunţat miercuri Comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

În acelaşi interval, alte 388 de documente referitoare la infecţii intraspitaliceşti şi infecţii nosocomiale au fost trimise prefecţilor şi preşedinţilor de CJ, potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici