Video Circa 50 de vatmani din Arad au ieşit în stradă, cerând salarii mai mari - VIDEO

Circa 50 de vatmani din Arad au ieşit, joi, în stradă, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarii, însă circulaţia tramvaielor în municipiu nu a fost afectată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

472 afișări

Vatmanii au organizat două proteste, unul de la ora 11.30 şi altul de la 15.30, în funcţie de orele la care îşi începeau sau terminau turele, în aşa fel încât circulaţia tramvaielor să nu fie afectată.

Protestele au avut loc în faţa depoului de tramvaie de la UTA, iar oamenii au afişat pancarte cu mesaje precum: "Noi vrem salarii, nu război. Voi vă bateţi joc de noi", "Vrem respect", "Vrem salarii decente", "De ani ne tot prostiţi, acum vrem să fim plătiţi", "Noi muncim. Voi ce ne daţi? Nimic, doar ne luaţi" sau "Ruşine să vă fie. Atât? Salariul minim pe economie".

Vatmanii susţin că cele două sindicate din cadrul Companiei de Transport Public Arad nu îi susţin şi cer condiţii mai bune de lucru, spunând, totodată, că sunt angajaţi cu salariul minim pe economie.

"Sunt vocea celor nemulţumiţi, nu sunt reprezentant sindical, pentru că sindicatele şi-au bătut joc de noi de-alungul anilor. Încet încet am pierdut din drepturile noastre, de prin 2001 am pierdut grupa de muncă, aşa că am pierdut sporuri, zile de concediu de odihnă suplimentare, ani pentru pensionare mai devreme. În 2005, nu s-a aliniat contractul colectiv de muncă la clauzele minimale din contractul de muncă din ramură, am pierdut multe, zilele de sâmbătă şi duminică în procent de sută la sută. În 2010, ni s-a diminuat concediul de odihnă, ni s-a suspendat prima de vacanţă şi toate acestea pentru mai multă muncă suplimentară", a declarat Marinel Costuţ, unul dintre protestatari.

"Lucrez în cadrul companiei de 33 de ani, sunt calificat şi primesc 1.250 lei pe lună. Nu ştiu dacă e logic ca un muncitor calificat să ia un salariu de un paznic sau un om care mătură prin vagoane sau alte locuri", a afirmat un alt angajat al companiei.

Conducerea Companiei de Transport Public Arad spune că o creştere a salariilor cu 16 la sută va avea loc din 1 august.

"Cerinţa e relativă, ei cer salarii... a avut loc o negociere, un contract de muncă semnat, există o majoare de salariu care se va aplica în luna august. La ora actuală ei sunt la nivelul minim pe ţară, nu e doar situaţia vatmanilor, ci şi a celor circa 400 de salariaţi dintre cei aproape 600 ai companiei. (...) Începând cu data de 1 august, salariile vor creşte cu 200 lei, aceasta e majorarea care s-a negociat în contractul de muncă şi care s-a semnat şi depus la ITM", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul tehnic al CTP Arad, Petru Cuvineanu.

În municipiul Arad, tramvaiele sunt principalul mijloc de transport în comun.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici