Cluj: Peste 1.300 de persoane, afectate de o viitură puternică

Peste 1.300 de persoane au fost afectate de viitura produsă, în noaptea de luni spre marţi, în judeţul Cluj, iar cinci sate şi o comună sunt izolate, în zonă intervenind peste o sută de pompieri, militari, poliţişti şi membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, conform Prefecturii.

89 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste 1.300 de persoane, afectate de o viitură puternică

Cluj: Peste 1.300 de persoane, afectate de o viitură puternică (Imagine arhivă: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Prefecturii Cluj, datele centralizate până la ora 10.00 arată că în urma viiturii au fost inundate 87 de locuinţe din comuna Chiuieşti, două în satul Mogoaja, 60 în comuna Căşei, 60 în satul Coplean şi alte cinci în satul Rugăşeşti (comuna Căşei).

Satele Strâmbu, Valea lui Opriş, Valea Căşielului, Huta, Mogoaja şi comuna Chiuieşti sunt izolate, iar mai multe drumuri judeţene (DJ 182 F, între kilometri 0-1, respectiv 8-9, DJ 182 E) şi un drum comunal, DC 3, între kilometri 0-5, şi două poduri spre localităţile Strâmbu şi Căşiel au fost afectate de viitură.

În zonă au fost trimise, de către Administraţia Drumurilor Judeţene, mai multe utilaje, între care şi o macara de 40 de tone, pentru podul Valea lui Opriş, precum şi trei cisterne pentru transportul apei potabile în comunele afectate. De asemenea, echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj intervin cu opt motopompe şi două maşini pentru evacuarea apei din casele inundate, iar utilajele vor fi suplimentate pentru evacuarea apei din pivniţe şi fântâni.

La ora transmiterii acestei ştiri, în zonele inundate se află 60 de pompieri de la ISU, 27 de militari, 16 agenţi de poliţie, precum şi reprezentanţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă ale comunelor Căşeiu şi Chiuieşti.

Prefectura a solicitat Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat apă şi alimente necesare celor 1.310 persoane afectate de viitură, pentru o perioadă de trei zile: 5.000 de litri de apă minerală, 3.000 de conserve, 3.000 de pateuri, 300 kilograme de ulei şi 300 kilograme de zahăr.

Prefectul judeţului Cluj, Călin Platon, i-a convocat, pentru ora 12.00, la sediul Primăriei comunei Căşeiu, pe reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ASP, DSV, RomTelecom, Eon Gaz, RADJ, pentru a face o nouă evaluare a pagubelor şi a stabili măsurile care vor fi luate.

Viitura s-a produs în jurul orei 01.00 şi au fost evacuate, cu ajutorul bărcilor ISU, familiile din peste 120 de case. Oamenii au povestit că apa a venit cu putere pe Valea Sălătrucului şi a crescut din cauza ploilor, iar unii dintre ei s-au refugiat pe acoperişurile caselor, de teamă.

"A venit apa după miezul nopţii, că a plouat foarte tare, aproape de ora unu. Toţi dormeau, i-a luat din somn. Oamenii s-au refugiat care pe unde au putut, prin podurile caselor şi au aşteptat să vină pompierii cu bărcile să îi scoată”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Căşeiu, Silviu Boldor.

Localnicii abia au apucat să îşi ia cu ei câteva haine şi actele, precum şi câteva animale.

Evacuarea localnicilor a avut loc cu ajutorul echipelor de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, care a trimis în zonă bărci de salvare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici