COD PORTOCALIU de viscol prelungit în opt judeţe, COD GALBEN în alte trei judeţe. STARE DE ALERTĂ în Buzău, Brăila şi Vrancea

Codul portocaliu de viscol a fost prelungit luni, până la ora 23.00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Galaţi, iar judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost atenţionate cu cod galben. Membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare starea de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost timp de şase ore sub cod roşu de viscol, au declarat surse oficiale.

9400 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU de viscol prelungit în opt judeţe, COD GALBEN în alte trei judeţe. STARE DE ALERTĂ în Buzău, Brăila şi Vrancea

COD PORTOCALIU de viscol prelungit în opt judeţe din est şi sud-est. COD GALBEN în alte trei judeţe (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Potrivit avertizării cod portocaliu emise luni dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie, între orele 09.00 şi 17.00, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.

În estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Avertizarea cod galben emisă pentru judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi este valabilă până la ora 23.00.

MARŢI

Vremea se va menţine în general închisă şi rece, geroasă noaptea în nord-estul şi local în centrul ţării. Temporar va ninge slab în Moldova, iar ziua pe arii restrânse şi în Maramureş şi la munte. În a doua parte a nopţii aria ninsorilor se va extinde în regiunile sudice şi sud-vestice, unde şi vântul se va intensifica, cu rafale ce vor atinge şi izolat depăşi 50...60 km/h. În sud-estul Dobrogei vor fi precipitaţii mixte şi condiţii de polei. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -8 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 şi -2 grade, mai scăzute în depresiuni până în jur de -14 grade.

LA BUCUREŞTI

Vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult noros, iar în a doua parte a nopţii va începe să ningă, iar vântul se va intensifica treptat. Temperatura maximă va fi de -5...-4 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -6 grade.

MIERCURI

Vremea va fi închisă şi în continuare rece, geroasă dimineaţa în nord-est şi centru, iar noaptea în regiunile extracarpatice şi în zonele depresionare. Temporar va ninge, ziua pe arii extinse în cea mai mare parte a ţării, iar noaptea ninsorile se vor retrage treptat către jumatatea de est a teritoriului. Va ninge mai abundent în regiunile sudice şi de sud-est, unde cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 15...20 l/mp, astfel că stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Totodată, vântul va avea intensificări în jumătatea de sud-est a ţării şi la munte, unde vitezele vor depăşi la rafală 50...60 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă. În prima parte a zilei pe litoral şi în sudul Dobrogei se vor semnala precipitaţii mixte, care pe spaţii mici vor favoriza depunerile de polei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10 grade în nordul Moldovei şi 4...5 grade în sudul litoralului, iar cele minime se vor încadra între -16 grade în estul Transilvaniei şi local în Moldova şi -2 grade în Dealurile de Vest.

ANM: Vântul scade în intensitate până miercuri dimineaţa; de miercuri-vânt puternic în sud

Vântul va scădea în intensitate începând de luni şi până miercuri dimineaţa, când situaţia se va înrăutăţi însă din nou în sudul ţării, ANM urmând astfel să emită o nouă avertizare de vânt puternic pentru această zonă, valabilă pentru intervalul cuprins între miercuri dimineaţa şi joi la prânz.

După ziua de joi, va urma o "pauză" până pe 3-4 februarie, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

"Din seara asta încetează vântul până miercuri dimineaţa. De miercri dimineaţa, viteza vântului va fi din nou foarte tare şi asociată cu căderi de zăpadă", a spus directorul ANM.

Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost duminică sub cod roşu de viscol. Ulterior, de duminică seara până luni, la ora 09.00, cele trei judeţe, precum şi Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Galaţi au fost sunt avertizare cod portocaliu.

Capitala şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost până luni, la ora 09.00, sub cod galben.

Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici