Codul Educaţiei impune 13 ani de învăţământ obligatoriu

Codul Educaţiei, care a fost supus dezbaterii publice începând de vineri, impune 13 ani de învăţământ obligatoriu, faţă de zece cât era prevăzut în raportul Comisiei Miclea.

108 afișări
Imaginea articolului Codul Educaţiei impune 13 ani de învăţământ obligatoriu

Codul Educaţiei impune 13 ani de învăţământ obligatoriu (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit noului Cod al Educaţiei, învăţământul obligatoriu este de 13 clase şi cuprinde: grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, învăţământul primar - clasele I-IV, învăţământul secundar inferior, gimnazial - clasele V-VIII şi învăţământul secundar superior, liceal - clasele IX-XII/XIII.

În plus, obligaţia de a frecventa învăţământul la forma de zi încetează la vârsta de 16 ani. După împlinirea vârstei de 16 ani, tinerii pot finaliza învăţământul obligatoriu şi în cadrul formelor de învăţământ seral, cu frecvenţa redusă sau la distanţa cu frecvenţa redusă, în condiţiile legii.

Raportul Comisiei Miclea prevedea că învăţământul obligatoriu să fie de zece clase. Frecventarea obligatorie a învăţământului de zece clase, forma de zi, încetează la vârsta de 18 ani. Totodată asigură gratuitatea învăţământului preuniversitar.

Sistemul de învăţământ preuniversitar, potrivit Comisiei Miclea, cuprindea următoarele niveluri: educaţia timpurie (0-3 ani), învăţământul preşcolar care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare (3-6/7 ani), învăţământul primar care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. Învăţământul secundar cuprinde învăţământul secundar inferior sau gimnaziu, clasele V-IX, învăţământul secundar superior sau liceu, clasele de liceu X-XII şi învăţământul profesional.

Învăţământul terţiar non-universitar cuprindea - în raportul Miclea - învăţământul postliceal şi formarea continuă postliceală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici