Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa, la Cincu: Am demonstrat că suntem împreună şi pregătiţi. NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia, dar trebuie să arate că Alianţa e puternică şi pregătită pentru orice

Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa, prezent sâmbătă la exerciţiul Saber Guadian 17, a declarat că NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia, dar trebuie să arate că Alianţa este puternică şi pregătită pentru orice.

2303 afişări
Imaginea articolului Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa, la Cincu: Am demonstrat că suntem împreună şi pregătiţi. NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia, dar trebuie să arate că Alianţa e puternică şi pregătită pentru orice

Comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa, la Cincu: Am demonstrat că suntem împreună şi pregătiţi. NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia, dar trebuie să arate că Alianţa e puternică şi pregătită pentru orice

Soldaţi din 22 de ţări aliate NATO sunt în România la Saber Guardian 17, care se desfăşoară în mai multe baze militare din ţară, un exerciţiu spectaculos, la care participă 5.000 de soldaţi români şi americani, desfăşurându-se, sâmbătă, la Cincu, în judeţul Braşov.

„Exerciţiile militare sunt despre capabilităţi şi despre a fi siguri că orice inamic potenţial ştie că suntem pregătiţi, dar este şi despre a lăsa uşa deschisă. Vrem ca Rusia să fie un membru responsabil al Comunităţii Globale, vrem ca Rusia să revină în Comunitatea Globală. Aşa că lăsăm mereu uşa deschisă, dar cred că cea mai bună şansă a Rusiei de a se reîntoarce pe această uşă este misiunea Alianţei de a se întări. Ruşii respectă întotdeauna puterea, deci am demonstrat coeziune, am demonstrat că suntem împreună şi că suntem pregătiţi“, a declarat Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa.

Întrebat dacă este de părere că un exerciţiu de o asemenea amploare poate să ducă la escaladarea conflictului cu Rusia, Ben Hodges a declarat că „din contră, slăbiciunea poate să fie un semnal de îngrijorare”.

„Ceea ce escaladează tensiunea este să părem slabi, neconectaţi, nepregătiţi, acestea sunt elementele care invită la agresiuni. Dacă rămânem puternici, soldaţi americani, români, britanici, italieni, cred că posibilitatea oricăriei greşeli este mult mai scăzută“, a declarat Ben Hodges.

La rândul său, şeful Statului Major General al României, Nicolae Ciucă, şi-a exprimat multumirea pentru felul în care s-a desfăşurat exerciţiul, la care soldaţii au folosit muniţie adevărată de război, blindate, avioane şi elicoptere de luptă, exact ca într-un teatru de operaţiuni.

„Nu a fost numai un exerciţiu prin care am dorit să demonstrăm capabilităţile militare de care dispun armatele ţărilor participante, ci a fost un exerciţiu în care s-a dorit obţinerea unui efect maxim pe linia interopreabilităţii, pe linia planificării, coordonării şi conducerii intergrate a acţiunilor în teren”, a declarat presei Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.

Potrivit lui Ciucă, sincronizarea între forţele terestre şi forţele aeriene, între focul infanteriei, al artileriei, al elicopterelor şi al avioanelor a fost „perfectă”.

„ Am demonstrat că România este un aliat de încredere în NATO, astfel încât, indiferent de adversar, că vorbim de Rusia sau alt adversar, suntem în măsură să asigurăm apărarea intereselor alianţei şi ale României la 360 de grade“, a mai spus şeful Statului Major General.

La Centrul Naţional de Instruire Întrunită se desfăşoară exerciţiul Getica Saber 17, la care participă sâmbătă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” şi Brigăzii 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza”, alături de 3.300 militari ai armatelor din Armenia, Croaţia, Statelor Unite ale Americii şi Ucraina.

Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor sunt susţinute de aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române şi ale USAREUR. În sprijin acţionează structuri de informaţii militare, PSYOPS şi topogeodezice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici