Preşedintele României, la exerciţiul Saber Guardian 17, la baza de la Cincu: Foarte reuşit / Iohannis, despre rachetele Patriot: România nu se pregăteşte să atace, este necesară securitatea | FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă la exerciţiul militar Saber Guardian 17, care s-a desfăşurat la Poligonul Cincu, în judeţul Braşov. Iohannis: Este cea mai mare aplicaţie dintr-un stat membru NATO.

1174 afișări
Imaginea articolului Preşedintele României, la exerciţiul Saber Guardian 17, la baza de la Cincu: Foarte reuşit / Iohannis, despre rachetele Patriot: România nu se pregăteşte să atace, este necesară securitatea | FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis, la exerciţiul Saber Guardian 17, la baza de la Cincu: Foarte reuşit

”Am asistat la un exerciţiu foarte deosebit, atât prin amploarea lui, cât şi prin numărul de participanţi, dar şi faptul că aici au participat ostaşi români, americani, dar şi invitaţi din mai multe state a făcut din acest exerciţiu un exerciţiu internaţional, foarte reuşit după părerea mea”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului i-a felicitat pe comandanţii care au condus unităţile participante la exerciţiu.

”Un foarte înalt nivel de pregătire, de profesionalism şi s-a putut constata foarte uşor: un exerciţiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi. Este o premieră. Evaluarea finală o vor face militarii în orele şi zilele care urmează, dar o primă evaluare care se poate face la momentul acesta este că a fost un exerciţiu foarte reuşit. Îi felicit pe toţi cei care au pregătit, au condus acest exerciţiu şi pe toţi cei care au participat, indiferent de rang”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că nu este pentru prima oară când vizitează baza militară de la Cincu şi a spus că intenţionează să particippe şi la alte exerciţii militare NATO.

”Nu este prima oară şi cred că o să mai vin şi altă dată. E un exerciţiu foarte interesant de fiecare dată şi trebuie să spun că sunt foarte bucuros că avem comandanţi, şi comandanţi NATO, şi comandanţii noştri care de fiecare dată pregătesc exerciţii cu noi elemente, cu noi surprize şi acest lucru este bun. Întotdeauna e bine ca inamicul să fie surprins. În cazul nostru, spectatorul”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, în legătură cu posibila achiziţionare a rachetelor tip Patriot, că România nu se pregăteşte astfel să atace, însă este necesară garantarea securităţii românilor.

Şeful statului a fost întrebat dacă achiziţia de rachete tip Patriot va tensiona relaţia cu Federaţia Rusă.

”În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziţii. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotaţi, ca armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar şi aceste dotări nu sunt gândite pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România”, a replicat Iohannis.

Iohannis a fost întrebat dacă ar fi oportună intrarea în NATO a Ucrainei, dat fiind faptul că militari ucraineni au luat parte la aplicaţia Saber Guardian 17. Şeful statului a afirmat că este prematură o astfel de discuţie, aceast subiect putând fi deschis numai după ce Ucraina îşi exprimă dorinţa de a deveni stat aliat NATO.

”Aceasta este o chestiune pe care cu greu am putea să o discutăm astăzi, dar constatăm cu toţii că militarii ucraineni au dorit şi au putut astăzi să participe la acest exerciţiu. Dacă Ucraina va dori sau nu va dori să devină aliat NATO este o chestiune care se va discuta atunci când Ucraina îşi exprimă dorinţa în vreun fel”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici