Conducerea IPJ Satu Mare, cercetată de IGPR în cazul accidentului în care a murit un tânăr

Conducerea IPJ Satu Mare va fi cercetată de IGPR în cazul accidentului din 7 septembrie în care a murit un tânăr, pentru organizarea defectuoasă a activităţii de investigare a locului faptei şi raportarea cu întârziere a evenimentului, din ancheta administrativă rezultând deficienţe grave.

164 afișări
Imaginea articolului Conducerea IPJ Satu Mare, cercetată de IGPR în cazul accidentului în care a murit un tânăr

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, Ioan Liviu Tăut

Ministrul Cristian David a aprobat raportul Corpului de Control al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) privind modul de acţiune al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare în cazul evenimentului rutier din 7 septembrie 2008, soldat cu moartea unui tânăr.

"Conducerea IPJ Satu Mare intră în procedura de cercetare prealabilă", se arată într-un comunicat de joi al MIRA.

Din dispoziţia ministrului Cristian David, Corpul de Control al MIRA a efectuat o verificare la nivelul IPJ Satu Mare privind modul de acţiune al poliţiştilor în cazul accidentului din 7 septembrie 2008, al cărui autor a fost Darius Ţânţaş.

"Concluziile anchetei administrative au evidenţiat deficienţe grave la nivelul conducerii IPJ Satu Mare, context în care, faţă de cinci ofiţeri superiori din conducerea inspectoratului de poliţie s-a declanşat procedura de cercetare prealabilă. Totodată, întregul material de control va fi transmis Parchetului", precizează MIRA

Printre poliţiştii care vor fi supuşi cercetării prealabile se află şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisar şef Tăut Liviu, adjunctul acestuia, comisarul Vlad Florentin şi şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul Taloş Constantin.

În cazul celor cinci poliţişti s-au reţinut organizarea defectuoasă a activităţii de investigare a locului faptei, raportarea cu întârziere a evenimentului, deficienţe grave în evidenţa, raportarea şi circuitul dosarelor penale, "toate acestea fiind cauzate de lipsa de coordonare a efectivelor de poliţie rutieră şi a personalului de serviciu pe unitate.

Comisiile de cercetare prealabilă vor fi organizate la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), iar sancţiunile care pot fi dispuse poliţiştilor pot ajunge până la destituirea din funcţia publică.

Accidentul rutier produs în 7 septembrie, în localitatea Ciuperceni, judeţul Satu Mare, a fost provocat de Darius Ţânţaş (21 de ani). În urma accidentului, un tânăr a decedat, iar o altă persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale. Unul dintre cele două autoturisme implicate în accident era înmatriculat în Statele Unite ale Americii, iar celălalt la Satu Mare.

Potrivit MIRA, poliţiştii au efectuat cu superficialitate cercetarea la faţa locului şi nu au înregistrat evenimentul decât după trei zile, ceea ce a permis autorului accidentului să părăsească ţara, iar în prezent acesta să fie căutat de poliţie în baza unui mandat de arestare preventivă pentru comiterea a patru infracţiuni, respectiv ucidere din culpă, vătămare corporală gravă, conducere fără permis şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

În 27 septembrie, ministrul Internelor, Cristian David, a cerut demiterea şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, comisarul şef Liviu Tăut, în legătură cu modul în care Poliţia a gestionat dosarul privind un accident de circulaţie provocat de Darius Ţânţaş, fiul unui om de afaceri.

Conform unui comunicat de la acea dată al Poliţiei Satu Mare, Darius Ţânţaş, în vârstă de 21 de ani, conducea un autoturism Mercedes şi întrucât nu a păstrat distanţa corespunzătoare în mers faţă de un autoturism condus regulamentar a intrat în coliziune cu acesta şi l-a proiectat în afara şoselei.

În urma impactului, cei doi şoferi şi o tânără de 19 ani, care se afla în maşina condusă regulamentar, au rămas încarceraţi, fiind necesară intervenţia pompierilor. Rănit grav, Grigore Şomle a fost transportat cu un elicopter SMURD la un spital din Târgu Mureş, unde a murit în cursul zilei respective. Autorul accidentului şi tânăra au fost răniţi.

Cercetările ulterioare au stabilit că Darius Ţânţaş conducea cu o viteză de 250 de kilometri la oră şi avea o alcoolemie de 1,1 la mie.

În urma accidentului Darius Ţânţaş a fost dus cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean Satu Mare, unde a fost internat cu diagnosticul de politraumatism şi fracturi multiple la femur, iar după câteva ore, la cererea familiei, a fost dus la Spitalul Judeţean din Baia Mare, fiind transportat cu o ambulanţă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Satu Mare. Conform unor surse medicale, în seara aceleiaşi zile, Darius Ţânţaş a fost dus de familie la o clinică din Nurnberg - Germania.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul Poliţiei în cazul accidentului a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare la trei zile după accident, după ce Darius Ţânţaş ieşise din ţară.

Darius Ţânţaş mai are un dosar penal după ce în septembrie 2006 a accidentat un tânăr de 17 ani pe Bulevardul Transilvania din municipiul Satu Mare, apoi a părăsit locul accidentului. Poliţiştii i-au întocmit dosar pentru vătămare corporală şi părăsirea locului accidentului, iar permisul i-a fost reţinut în vederea anulării. IJP Satu Mare a înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare cu propunere de începere a urmăririi penale, dar Parchetul şi-a însuşit propunerea după un an şi jumătate de la producerea evenimentului, trimiţându-l în judecată pe Darius Ţânţaş în data de 5 februarie 2008. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Satu Mare.

Darius Ţânţaş este unul din cei 12 copii ai omului de afaceri Vasile Ţânţaş din Negreşti Oaş, cu afaceri în energie, defrişări, ecologizări de râuri şi prezent în Top 300 al revistei Capital, cu o avere estimată la 12-13 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici