Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Ciurchea - Zilnic se eliberează circa 1.000 de carduri, uneori sunt cerute mai multe carduri europene - VIDEO

Cele mai multe carduri naţionale de sănătate neeliberate, aproximativ 90.000, sunt în Bucureşti şi au început să crească foarte mult solicitările pentru cardul european, a declarat marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

428 afișări

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat situaţia eliberării cardurilor naţionale de sănătate, explicând că au fost acordate servicii şi celor care nu au intrat în posesia cardului, iar în perioada următoare va fi încheiat acest mecanism "cu şi fără card".

"Probabil va rămâne 1 august (data de la care cardul naţional de sănătate să fie unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, n.r.), dar depinde foarte mult de cardurile pe care mai avem să le dăm", a spus Vasile Ciurchea, la a IX-a ediţie a conferinţei "Mediafax Talks about Health Reform".

Dintre carduri neeliberate, cele mai multe sunt la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Aproximativ 90.000 de carduri mai sunt de distribuit la CASMB, dintre care pentru 14.000 au fost anunţaţi asiguraţi, prin sms, că pot merge să le ridice.

"Aproximativ 1.000 de carduri se eliberează zilnic în Bucureşti, dar, în ultima perioadă, a scăzut numărul celor ca vin să ceară cardul naţional şi creşte numărul cererilor pentru cardul european. Probabil din cauza perioadei de concediu. Au fost zile când am eliberat mai multe carduri europene decât naţionale", a mai spus preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a adăugat că, până acum, au fost activate aproximativ jumătate din cardurile naţionale, respectiv peste şapte milioane.

"Fie că au avut nevoie sau nu, au fost activate. Sunt foarte mulţi care au activat chiar dacă nu aveau nevoie de un serviciu medical. Am spus că poate fi activat oricând, deci nu trebuie neapărat să te duci la un furnizor să îl activezi", a spus Ciurchea.

La conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform", organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, se discută despre bugetul Sănătăţii pe 2015 în raport cu nevoile de tratament ale românilor, noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), scăderea preţurilor la medicamente, stadiul noii liste de medicamente şi accesul pacienţilor la acestea, sugestiile producătorilor de medicamente şi ale pacienţilor privind lista de medicamente compensate şi gratuite, dar şi eficienţa cardului de sănătate şi dosarul electronic. Alte teme de discuţie vizează programele de prevenire a îmbolnăvirilor, legea malpraxisului şi spitalele private din România ca alternativă sau complementaritate la sistemul medical de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici