Consiliul Judeţean Cluj: Plângerile penale privind amplasarea balizelor la aeroport nu se justifică

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj susţin că plângerile penale ale proprietarilor de terenuri din zona Aeroportului "Avram Iancu" privind amplasarea unor balize luminoase fără acordul lor "nu se justifică şi nu au un obiect real", întrucât terenurile lor nu au fost afectate.

215 afișări
Imaginea articolului Consiliul Judeţean Cluj: Plângerile penale privind amplasarea balizelor la aeroport nu se justifică

Consiliul Judeţean Cluj: Plângerile penale privind amplasarea balizelor la aeroport nu se justifică (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis, miercuri, ca urmare a depunerii a două plângeri penale împotriva Consiliului Judeţean Cluj privind amplasarea unor balize la aeroport, reprezentanţii CJ spun că parcelele necesare amplasării stâlpilor de balizaj, conform planului parcelar, au fost expropriate prin Hotărârea CJ nr. 144/ 29 aprilie 2013, modificată de Hotărârea CJ nr. 161/27 mai 2013, iar sumele reprezentând despăgubirile au fost acordate prin Hotărârea CJ nr. 232/11 iulie 2013.

"Parcelele de teren aflate în proprietatea reclamanţilor se învecinează în partea de sud cu parcelele expropriate, conform planului parcelar pus la dispoziţie de SC Geo Earth SRL, parcele pe care nu sunt amplasaţi stâlpii aferenţi sistemului luminos de apropiere 25. Subliniem faptul că terenurile reclamanţilor nu au fost afectate în niciun fel de amplasarea acestor balize luminoase, astfel încât plângerile penale ale acestora referitoare la tulburarea de posesie şi la distrugere nu se justifică şi nu au un obiect real", se arată în documentul citat de corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii CJ Cluj au subliniat că identificarea proprietarilor parcelelor de teren necesare a fi expropriate a fost făcută de societatea SC Geo Earth SRL Bucureşti, care a predat către consiliu planul cu parcelele de teren necesare a fi expropriate pentru construirea pistei de 2.100 de metri.

"Ulterior, a fost efectuată suprapunerea în coordonate topografice a poziţiei stâlpilor de balizaj aferenţi sistemului luminos de apropiere 25 (înspre Apahida) peste planul parcelar pus la dispoziţie de către SC Geo Earth SRL, fiind identificate astfel parcelele necesare a fi expropriate pentru această etapă", se menţionează în comunicatul CJ Cluj.

Săptămâna trecută, o familie din Cluj-Napoca a depus la Poliţie o plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj pentru tulburare de posesie şi distrugere, susţinând că au fost amplasate mai multe balize luminoase pentru noua pistă de 2.100 de metri a aeroportului din oraş pe terenuri neexpropriate, fără acordul proprietarilor.

Radu Rusu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă al Proprietarilor Someşeni - Exproprieri - Aeroport, declara, vineri, că au fost amplasate ilegal mai multe balize pe terenuri aparţinând unor familii din cartierul Someşeni, dar şi din satul Sânnicoară.

La începutul acestei săptămâni, o altă familie a depus plângere penală împotriva CJ Cluj, tot pentru amplasarea ilegală de balize.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri.

Pista de 2.100 de metri a fost inaugurată sâmbătă, când peste 20 de proprietari de terenuri din zona Aeroportului Internaţional "Avram Iancu” Cluj au mers la mitingul aerian organizat la aeroport cu ocazia inaugurării pistei, având afişe cu mesaje de protest precum "Respectaţi proprietarii - Nu 0,80 lei/ mp", "Expropriaţi de lux – 40 de bani pe mp", "Astăzi la inaugurare, noi suntem în tribunale".

Costurile proiectului au fost estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administraţia Naţională Apele Române.

Lucrările au fost realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici