Constanţa: 28 de copii aflaţi în tabără au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Doi dintre ei au rămas internaţi

Un număr de 28 de copii aflaţi în tabără la Complexul Comorova din Neptun au ajuns, în noaptea de duminică spre luni, la spitale din Constanţa şi Mangalia, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, transmite corespondentul MEDIAFAX. Doi dintre copii au rămas internaţi.

783 afișări
Imaginea articolului Constanţa: 28 de copii aflaţi în tabără au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Doi dintre ei au rămas internaţi

Constanţa: 28 de copii aflaţi în tabără au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

UPDATE 13:45 - Doi dintre copii au mai rămas internaţi

Doi dintre cei 28 de copii de la Tabăra Comorova din Neptun care au fost spitalizaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară au mai rămas internaţi, fiind în stare stabilă, iar inspectorii DSP care au verificat tabăra spun că nu sunt motive pentru închiderea ei, deşi au găsit unele abateri.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa au precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în total, la unităţile sanitare din Mangalia şi Constanţa s-au prezentat 29 de copii cu simptomatologie de toxiinfecţie alimentară, iar 28 dintre ei au fost internaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar şapte la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Şase dintre cei şapte copii au fost îndrumaţi şi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. (...) Evoluţia sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, au rămas internaţi doar doi copii, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Evoluţia lor este bună", a precizat dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din DSP Constanţa.

Conform datelor prezentate de reprezentanţii DSP Constanţa, în tabăra Comorova sunt cazaţi 293 de copii, şi numai 29 dintre ei, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, au prezentat simptomatologie digestivă.

Copiii acuzau crampe abdominale, greţuri şi vărsături, iar câţiva dintre ei au prezentat subfebrilitate şi scaune diareice.

"La masa de prânz, care a fost la ora 13.30, copiii au consumat ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, şi cartofi ţărăneşti la cuptor, cu muşchiuleţ de purcel. Toţi cei 293 de copii aflaţi în tabără au avut acelaşi meniu. Debutul bolii digestive a fost la aproximativ 60 de minute după masa de prânz", a spus dr. Suzan Ibram.

În jurul orei 22.00 a fost solicitată Ambulanţa, iar începând cu ora 23.00 şi până în jurul orei 03.00 dimineaţa, copiii au fost transportaţi, pe rând, la cele două unităţi sanitare.

În cursul dimineţii de luni, la ora 06.00, DSP Constanţa a declanşat investigaţia epidemiologică în focarul de toxiinfecţie alimentară de la tabăra din staţiunea Neptun. Astfel, o echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică a mers în Tabăra Comorova pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare şi pentru recoltarea de probe biologice de la personal, probe de alimente şi salubrităţi alimentare, iar alte două echipe au mers la Spitalul Municipal Mangalia şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru ancheta la cazurile internate.

"Echipele noastre s-au deplasat în tabără pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare, pentru recolte de probe biologice de la personal, de salubrităţi şi probe alimentare. Rezultatele preliminare se vor obţine în circa 48 de ore", au spus reprezentanţii DSP Constanţa.

Ei au precizat că nu este niciun motiv ca tabăra să fie închisă.

"S-au evaluat condiţiile din tabără, s-au evaluat condiţiile de servire, ca să închidem tabăra ar fi trebuit ca toţi copiii să aibă simptomatologie", au spus sursele citate.

Tabăra de excelenţă de la Comorova a fost organizată de Fundaţia Biotera şi a început în 13 august şi se termină în 20 august.

Reprezentanţii DSP au precizat că până în prezent nu au mai fost semnalate incidente de acest fel în această tabără, dar, în timpul controlului de luni dimineaţă, au fost descoperite o serie de abateri.

"Din evaluarea preliminară am constatat că personalul nu avea efectuat triajul epidemiologic zilnic, iar controlul medical periodic nu era făcut în termen, conform legii. La finalizarea controlului se vor aplica sancţiuni", au spus reprezentanţii DSP Constanţa.

Potrivit sursei citate, de la începutul acestei veri au fost făcute 743 de controale în unităţile de cazare şi de alimentaţie publică de pe litoral, fiind aplicate 68 de amenzi, în valoare de aproximativ 70.000 de lei. În timpul acestor controale au fost verificate 30 de tabere, iar pentru abaterile constatate au fost date patru sancţiuni, în sumă totală de 4.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici