Constanţa: Reprezentanţii localului distrus de incendiu, amendaţi în trecut pentru munca "la negru"

Reprezentanţii restaurantului "Beirut" din Constanţa, afectat de un incendiu în care şi-au pierdut viaţa trei angajate, iar o alta a fost rănită, au fost amendaţi în trecut de două ori de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru munca "la negru", ultima sancţiune fiind în urmă cu un an.

439 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Reprezentanţii localului distrus de incendiu, amendaţi în trecut pentru munca "la negru"

Constanţa: Reprezentanţii localului distrus de incendiu, amendaţi în trecut pentru munca "la negru" (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanţii instituţiei care cercetează cazul trebuie să stabilească foarte clar natura raporturilor de muncă între cele patru tinere şi angajatorul sau angajatorii de acolo.

"Numai una dintre ele avea contract de muncă valabil, dar cu o întreprindere individuală care se pare că nu are nici cea mai mică legătură cu activitatea de la localul respectiv. Trebuie totuşi să se stabilească dacă exista vreo altă formă de angajare, oricare ar fi aceasta, între victime şi angajatori. Spre exemplu, se poate ca fetele să fi avut un impresar şi să existe vreo formă de contract între acesta şi angajator, dar toate aceste aspecte trebuie stabilite în urma cercetărilor, foarte clar”, a afirmat Marian Becheanu.

Potrivit acestuia, există antecedente de muncă "la negru" la localul respectiv, societatea care deţine restaurantul fiind amendată de două ori în ultimii ani, cu câte 10.000 de lei, pentru muncă fără forme legale de angajare.

"Antecedente de acest fel au existat în activitatea angajatorului respectiv. În 2011, a fost prima dintre sancţiunile despre care vorbim, iar în 5 aprilie 2013 a fost aplicată o altă amendă, ambele după ce au fost depistate persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În ambele cazuri sancţiunea aplicată a fost de 10.000 de lei", a precizat inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa.

El a mai spus că, pe de altă parte, s-a luat decizia de sistare a oricărei activităţi în spaţiul respectiv, unde le este permis accesul doar anchetatorilor.

"Cei trei angajatori de acolo nu mai pot să intre, să recupereze acte sau lucruri, pentru că viaţa lor ar fi în pericol din cauza planşeului care poate să cadă în toată clădirea. Acesta este motivul pentru care am sistat activitatea. Le va fi adus la cunoştinţă acest aspect şi nu li se va mai permite decât organelor abilitate să facă cercetări acolo. Practic, accesul în clădire este blocat, cu excepţia autorităţilor care cercetează tragedia, dar care trebuie să ia şi ele în considerare acest aspect şi să desfăşoare cercetările cu foarte mare atenţie şi numai dacă nu le este pusă viaţa în pericol", a mai afirmat inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Eugen Bola, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că societatea care deţine restaurantul din Constanţa a fost amendată cu 7.000 de lei, pentru diverse nereguli, după un control făcut în urmă cu câteva săptămâni de inspectorii de muncă, neregulile constatate atunci vizând securitatea în muncă.

Şeful ITM Constanţa preciza că luni vor fi verificate actele tuturor societăţilor care se află în clădirea respectivă, fiind vorba despre firma care deţine restaurantul, cea care are pub-ul, precum şi cazinoul.

Totodată, anchetele declanşate în cazul incendiului continuă, fiind realizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea”, Poliţie, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa va dispune, luni, proprietarului clădirii în care funcţiona restaurantul Beirut să realizeze expertiza imobilului.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, în maximum o săptămână acesta trebuie să prezinte rezultatele expertizei, astfel încât experţii să poată stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistenţă a clădirii şi dacă mai poate fi reabilitată.

"Un expert tehnic autorizat care este abilitat de lege trebuie să spună acum dacă imobilul mai poate fi exploatat, dacă trebuie consolidat sau dacă trebuie demolat", au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa.

Totodată, o comisie a Inspectoratului face cercetări şi la faţa locului, pentru a stabili dacă au fost realizate lucrări fără autorizaţie sau fără respectarea normelor de siguranţă.

Clădirea cu două etaje, în care funcţionau restaurantul, un club rock şi un cazinou, este construită în perioada 1925 - 1926, având planşee şi mare parte din structură din lemn, astfel că focul s-a propagad foarte repede.

În cursul zilei de luni urmează să fie făcute publice şi primele concluzii ale anchetelor declanşate în acest caz, iar pompierii speră să poata depista şi cauza probabilă a incendiului. Ei spun însă că deocamdată se iau în calcul toate ipotezele şi este nevoie de timp pentru a se stabili exact de la ce a pornit focul.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate de la restaurantul cu specific libanez, la un cazinou şi la un pub, aflate în aceeaşi clădire, din centrul municipiului Cosntanţa. În imobilul respectiv, care are două etaje, se aflau, la momentul izbucnirii flăcărilor, câteva zeci de persoane.

În urma incendiului, trei tinere în vârstă de 22 de ani, 23 de ani şi 24 de ani au murit, iar o fată de 19 ani a fost rănită grav şi transportată cu o aeronavă la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Una dintre tinerele decedate este cântăreaţa localului, Ioana Nicoleta Cengher, care avea 22 de ani şi era din Costineşti. Ea absolvise Şcoala Populară de Artă, iar acum era studentă la Drept. Tânăra obţinuse multe premii şi distincţii la concursurile muzicale din ţară şi participase la numeroase festivaluri.

Celelalte două tinere care au murit în tragedia de la Constanţa erau dansatoare. Nicoleta Vasiliţeanu avea 23 de ani şi era din Constanţa, iar Mihaela Tucă avea 24 de ani şi era din Mangalia.

Trupurile celor trei tinere au fost duse la Morga Cimitirului central din Constanţa, pentru necropsie, rezultatele urmând să fie făcute publice în cursul zilei de luni.

Tânăra rănită este dansatoarea Nicoleta Buirencu, în vârstă 19 ani. Ea este studentă la Ştiinţe Economice, la Constanţa.

În total, în incendiu au fost rănite patru persoane - tânăra de 19 ani, un bărbat de 40 de ani, Adrian Roman, care s-a intoxicat cu fum şi este internat la Spitalul Judeţean Constanţa şi două persoane care au fost transportate la spitalul din Constanţa, dar în cazul lor nu a fost necesară internarea.

Martorii au povestit că în momentul izbucnirii incendiului în restaurant, în club şi în cazinou se aflau câteva zeci de persoane. Cele trei tinere care au decedat au rămas blocate în vestiarul restaurantului, fiind găsite de echipele de intervenţie printre dărâmături, după ce plafonul s-a prăbuşit.

Proprietarul restaurantului Beirut este George Karam şi deţine localul prin intermediul societăţii Middle East Parteners SRL. De asemenea, Karam se ocupă şi de alte firme, o parte dintre acestea fiind însă radiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici