Video Contrabandă cu ţigări de 8,6 milioane de euro: Peste 4,6 milioane pachete au fost confiscate de poliţiştii de frontieră | VIDEO

Peste 4,6 milioane de pachete cu ţigări de contrabadă, în valoare de 8,6 milioane de euro au fost confiscate de poliţiştii de frontieră, împreună cu inspectorii vamali, în ultimul an. Cel mai des traficanţii folosesc maşini modificate sau folosesc rute greu accesibile auto.

947 afișări

Potrivit unui comunicat transmis duminică de Poliţia de Frontieră, în anul 2018 poliţiştii de frontier, în mod independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au confiscat 4.670.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro (40.884.661 lei), 175,2 kg tutun şi 1.223 kg tutun narghilea.

De asemenea, au fost destructurate 17 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 157 persoane.

„În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, la frontiera verde, precum şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din R. Moldova, România şi Ucraina, dar si din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc. Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete se remarcă: traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea Poliţiei de Frontieră; disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; ascunderea în automărfare printre mărfurile transportate a unor însemnate cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda "capac") sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate”, se arată în comunicatul citat.

Poliţiştii au remarcat că cele mai multe încercări de a introduce ţigări de contraband în România au fost înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest.

„La frontiera de Nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor”, arată Poliţia de Frontieră, care precizează că la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în anul 2018, s-au înregistrat 112 evenimente de frontieră în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul.

Sursa citată mai arată că la frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din Republoca Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată fie prin punctele de frontieră, fie peste râul Prut.

În judeţele din Sud-Vestul ţării (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş), poliţiştii au descoperit, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

Una dintre cele mai mari capture de ţigări de contraband a fost în 21 noiembrie, când poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au efectuat un control amănunţit asupra a două automarfare încărcate cu rigips şi vată minerală, în care se aflau trei cetăţeni polonezi, în urma căruia a fost descoperită ascunse, în plăcile de rigips şi vată minerală, cantitatea totală de 941.027 de pachete cu ţigări (476.117 pachete în primul autocamion şi 464.910 pachete în cel de-al doilea), diferite mărci, în valoare de 903.386 lei.

De asemenea, în 8 noiembrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca - I.T.P.F. Iaşi au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Sadoveni, judeţul Botoşani, un microbuz înmatriculat în România, despre care deţineau informaţii că este folosit la transportul de produse din tutun. Persoanele aflate în microbuz au fugit pe câmpul din apropiere, abandonând mijlocul de transport. În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 51.988 de pachete cu ţigări (1.039.760 ţigarete), în valoare totală de aproximativ 570.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici