Controale ANSVSA: Produse lactate cu procent mai mic de grăsime decât cel declarat

Produse lactate cu procent mai mic de grăsime decât cel declarat sau neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă, sunt o parte dintre neregulile constatate de inspectorii ANSVSA în urma unor controale făcute în ultima lună.

235 afișări
Imaginea articolului Controale ANSVSA: Produse lactate cu procent mai mic de grăsime decât cel declarat

Controale ANSVSA: Produse lactate cu procent mai mic de grăsime decât cel declarat

În perioada 5 februarie-15 martie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut controale pentru verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate comercializate pe piaţa din România.

Au fost făcute 3.180 de verificări în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.

Au fost recoltate 412 probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia.

Ca urmare a neregulilor constatate, s-au aplicat 368 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise 6 ordonanţe de suspendare a activităţii, 13 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.

Printre neregulile constatate se numără nerespectarea normelor privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor, funcţionarea unităţii fără a deţine autorizaţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.

„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat; procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat; procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă”, arată ANSVSA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici