COPAC: Pacienţii cu cancer, obligaţi să plătească analize la fiecare şedinţă de chimioterapie

Pacienţii cu cancer sunt obligaţi să plătească analizele medicale la fiecare şedinţă de chimioterapie, pe motiv că acestea sunt decontate numai odată pe an, arată un raport al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

1231 afișări
Imaginea articolului COPAC: Pacienţii cu cancer, obligaţi să plătească analize la fiecare şedinţă de chimioterapie

COPAC: Pacienţii cu cancer, obligaţi să plătească analize la fiecare şedinţă de chimioterapie (Imagine: Shutterstock)

Raportul reprezintă o sinteză a celor peste 1.000 de apeluri primite din toată ţara la Telefonul pacientului, un proiect lansat de COPAC în urmă cu un an.

Prin intermediul apelurilor la Telefonul pacientului,au fost solicitate diverse informaţii şi semnalate problemele întâmpinate în sistemul sanitar, e explicat preşedintele COPAC Radu Gănescu.

Întrebat care sunt cele mai grave probleme care au fost reclamate de către pacienţi, Gănescu a vorbit depsre bolnavii de cancer obligaţi să-şi plătescă analizele la fiecare cură de citostatice.

"Vorbim de situaţii grave în acre pacienţii sunt obligaţi să-şi plătescă analzele la fiecare curaă de chimitoterapie pe motiv că statu decontează numai un set de analize. De asemenea, mulţi pacienţi au semnalat faptul că li se percepe coplată, în valoare de 7 lei, în ambulator, pentru efectuarea curelor de chemioterapie. Apoi, este voba despre eliberarea reţetelor compensate sau gratuite pentru boli cronice. Conform legii, fiecare pacient are dreptul la o singură reţeta gratuită sau compensată pe lună, cu cel mult şapte medicamente, dintre care trei din lista B şi patru din lista C. Faptul că nu se specifică clar că un pacient poate primi, în cadrul unei internări, o reţetă gratuită pentru o anumită afecţiune, iar medicul de familie poate să-i elibereze, în aceeaşi lună, o altă reţetă pentru afecţiunile cronice mai vechi (pentru care face tratament de lungă durată), îl impiedică pe pacient să beneficieze de tratamentul corespunzator şi gratuit, conform legii", a spus preşedintele COPAC.

Vasile Cepoi, consilier al primului ministru a spus că, această problemă va fi reglementată prin noul contract cadru privind serviciile medicale.

"Este nefiresc ca un bolnav care este internat într-un spital de ortopedie, dar care este cardiac, să nu poată beneficia de tratamentul pentru inimă prescris pe durata internării de specialist, întrucât suferinţa la internare era pentru picior", a arătat Cepoi.

Dar, până când vor fi rezolvate aceste probleme, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) somează bolnavii să-şi plătească tratamentul primit pentru o altă boală decât aceea pentru care a fost internat, a explicat Gănescu.

Cei mai mulţi pacienţi care au cerut ajutor la Telefonul pacientului au afecţiuni cardiace, psihice, cancer de colon, hepatic, pulmonar, depresii, diabet, hepatite B si C, ciroză hepatică, poliartrita reumatoidă, afecţiuni ale tiroidei, ale aparatului auditiv, talasemie majoră, scleroză multiplă.

Potrivit lui Cepoi, politica sanitară ar trebui să vizeze acordarea gratuită a tratamentelor pentru boli care, netratate, pot duce la incapacitate de muncă, un exemplu fiind hemofilia.

O problemă stringentă pentru pacienţii din zonele rurale este cea a birocraţiei. Astfel, pentru a obţine o adeverinţă de la CNAS aceştia trebuie să facă plata la trezoreria din cadrul primăriei, apoi să meargă cu chitanţă la sediul casei judeţene de asigurări de sănătate din oraşul reşedinţă de judeţ, care se poate afla chiar şi la 50-60 km depărtare.

Astfel, se doreşte o procedură simplificată prin care pacientul care achită la trezorerie plata contribuţiei la sănătate să figureze automat în calculatorul medicului de familie, iar acesta să aibă posibilitatea de a elibera această adeverinţă.

Statistica Telefonului pacientului indică faptul că 60 la sută dintre apeluri au fost făcute din Bucureşti.

Potrvit lui Gănescu, 60 la sută dintre pacienţii sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 85 de ani, iar restul, între 18 şi 50 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici