Copiii, telefoanele mobile şi traficul, un triunghi periculos

Copiii care vorbesc la mobil se confruntă cu riscuri mai mari de a fi loviţi de o maşină în timp ce traversează strada, potrivit unui studiu recent publicat de cercetătorii americani.

24 afișări
Imaginea articolului Copiii, telefoanele mobile şi traficul, un triunghi periculos

Copiii, telefoanele mobile şi traficul, un triunghi periculos

"Deşi telefoanele mobile prezintă numeroase avantaje pentru familii, ele reprezintă, totodată şi un risc", au declarat cercetătorii universităţii Alabama din Birmington, al căror studiu va fi publicat în numărul pe luna februarie a revistei Pediatrics.

"În special când copiii folosesc funcţiile multioperaţionale în timp de vorbesc la telefon, capacităţile lor cognitive sunt reduse şi nu mai sunt atenţi la activităţile potenţial periculoase precum traversatul străzii", adaugă oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au folosit pentru acest experiment 77 de copii cu vârstele cuprinse între 10 şi 11 ani, care au traversat strada de şase ori în timp de vorbeau şi se jucau cu telefonul mobil şi de tot atâtea ori fără să folosească telefonul mobil.

Ecrane uriaşe erau folosite pentru a simula "traficul virtual" dintr-o intersecţie, unde o plăcuţă de presiune semnaliza de fiecare dată când un copil traversa neregulamentar.

Chiar dacă voluntarii copii erau obişnuiţi cu folosirea telefoanelor mobile sau erau consideraţi, de obicei, ca fiind "extrem de atenţi", au greşit când au traversat strada în timp ce vorbeau la telefon, au indicat autorii studiului.

Copiii care folosesc telefoanele mobile în timp ce traversează verifică ambele sensuri de mers cu 20% mai rar, îşi acordă mai puţin timp pentru a traversa şi sunt cu 43% mai predispuşi riscului de a fi loviţi de o maşină.

Cercetătorii s-au declarat cu atât mai îngrijoraţi de rezultatele acestui studiu, cu cât cifrele furnizate de industria de profil susţin că 54% dintre copiii americani cu vârsta cuprinsă între opt şi 12 ani vor dispune de un telefon mobil până la sfârşitul lui 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici