Costescu, în problema restricţiilor taxiurilor la Otopeni: Bombele la Bruxelles au venit cu taxiul

Taximetriştii care au avut acces înainte de 1 aprilie 2016 la Aeroportul Henri Coandă-Otopeni au din nou acces în spaţiile destinate,deoarece s-a dat derogare la ridicarea autorizaţiilor, a spus ministrul Transporturilor, el amintind totodată că bombele atentatului de la Bruxelles au venit cu taxiul

1485 afișări
Imaginea articolului Costescu, în problema restricţiilor taxiurilor la Otopeni: Bombele la Bruxelles au venit cu taxiul

Costescu, în problema restricţiilor taxiurilor la Otopeni: Bombele la Bruxelles au venit cu taxiul (Imagine: Mihai Dascalescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Termenul în care taximetriştii trebuiau să obţină autorizaţii pentru a prelua călătorii din faţa aeroportului Henri Coandă Otopeni, şi care a expirat la începutul lunii aprilie, va fi prelungit, cel mai probabil până în toamnă, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Costescu. El a precizat totodată că legislaţia în domeniu va fi îmbunătăţită, dar fără să se renunţe la condiţiile de securitate, argumentând astfel: "Bombele de la atentatele din Bruxelles au venit cu taxiul!".

"Am constatat că, practic, deşi ritmul de eliberare a autorizaţiilor era unul foarte bun, nu fuseseră depuse suficiente cereri pentru a obţine accesul la aeroport. În acest moment avem încă 282 de autorizaţii emise şi care nu au fost ridicate de către taximetrişti sau de către firmele de taximetrie. Li s-a transmis acest lucru ieri (marţi-n.r.), încă o dată. Am hotărât astfel reîntoarcerea la situaţia de dinainte de 1 aprilie 2016. Vom face analiza legislaţiei şi cum poate fi ea îmbunătăţită, dar în acelaşi timp fără a renunţa la regulile de securitate pe care trebuie să le respectăm. Când spun asta, vreau să le reamintesc tuturor că bombele la atentatul din Bruxelles au venit cu taxiul', a afirmat ministrul transporturilor, Dan Costescu, miercuri, la finalul şedinţei Executivului, care a intenţionat să lămurească problema apărută la Otopeni cu taximetriştii.

El a adăugat că termenul până la care se pot ridica avizele va fi stabilit de un grup de lucru, dar în paralel se va face o analiză pentru implementarea unor măsuri de securitate.

"Termenul până la care se pot ridica avizele va fi stabilit de grupul de lucru de care aminteam, dar el va fi suficient cât să ne facem şi analiza şi a putea să implementăm eventuale măsuri pe care le-am dori în afara cadrului pe care îl avem. Estimez că va fi undeva după perioada de vârf la aeroport, deci probabil în perioada de toamnă, pentru a nu crea nicio disfuncţionalitate în funcţionarea aeroportului. În momentul acesta, toate companiile de taximetrie care au avut acces înainte de 1 aprilie pot merge din nou la aeroport şi li s-a şi transmis acest lucru', a anunţat Costescu.

Ministrul a explicat că avizele de acces în zona aeroportului sunt emise în 24 de ore de câtre Poliţia de frontieră şi Poliţia transporturi, iar Aeroportul Otopeni nu percepe nicio taxă pentru eliberarea autorizaţiei finale de acces.

"Problematica taxiurilor este de mare actualitate pentru că este legată în raport cu aeroporturile de tema siguranţei, iar noi nu facem rabat de la aceste reguli (...) S-a stabilit un set de reguli privind accederea firmelor şi persoanelor fizice la aeroport, dar nu a putut fi aplicat imediat. S-a dat o primă derogare pentru a permite firmelor de taximetrie să se pregătească până la sfârşitul anului. La sfârşitul anului nu-şi depuseseră foarte mulţi aceste documente şi s-a mai dat o derogare care a expirat la 1 aprilie anul acesta, situaţie pe care noi am preluat-o la acel moment. De asemenea, văzând această criză de maşini care vin la aeroport, după o întâlnire a grupului care decide aceste lucruri, Ministerul de Interne şi reprezentanţii celorlalte entităţi, s-a hotărât să mai lăsăm timp pentru a respecta aceste reguli şi pentru a veni şi a-şi solicita obligaţiile firmelor de taximetrie, ceea ce li s-a şi comunicat. Urmează ca dânşii să decidă şi să-şi trimită conducătorii auto sau prin reprezentanţi către cei care emit avizele, care sunt după toate regulile Poliţia de frontieră şi Poliţia de transporturi cu specific aviaţie", a explicat Costescu.

Potrivit ministrului, există aproximativ 480 de taximetre care au deja autorizaţie de acces pe aeroport.

La începutul anului, Guvernul a decis că taximetriştii şi managerii companiilor de taxi sau care închiriază maşini vor fi obligaţi să aibă un certificat de cazier judiciar "curat", care să indice clar şi distinct că nu au fost condamnaţi pentru trafic şi consum de droguri, trafic de persoane şi alte infracţiuni precum cele contra siguranţei pe drumurile publice şi patrimoniului. Managerii vor fi obligaţi să aibă şi un document care să ateste că au absolvit liceul, chiar dacă nu au trecut şi Bacalaureatul.

Cerinţele au fost introduse de Guvern, fiind considerat că legislaţia este mult prea permisivă.

În urmă cu o lună, două explozii au fost înregistrate pe aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, atentatorii kamikaze deplasându-se la aeroport cu taxiul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici