Creşterea bugetelor unor spitale, pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale nu pentru cheltuielile de personal

Creşterile bugetare ale unor spitale prin schimbarea modului de finanţare nu se vor reflecta în creşteri cu cheltuielile de personal, ci în îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a aprovizionării cu medicamente şi materiale sanitare, a declarat, duminică, secretarul de stat în MS Cristian Irimie.

474 afișări
Imaginea articolului Creşterea bugetelor unor spitale, pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale nu pentru cheltuielile de personal

Creşterea bugetelor unor spitale, pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale nu pentru cheltuielile de personal (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la Suceava, că schimbarea modului de finanţare în urma clasificării spitalelor în funcţie de competenţe va duce la creşteri importante de buget pentru unele spitale, pentru spitale mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde serviciile medicale nu sunt performante.

"Aceste creşteri de bugete trebuie să se reflecte în îmbunătăţirea aprovizionării cu materiale sanitare, cu medicamente, în creşterea calităţii actului medical şi nu în creşterea cheltuielilor de personal. Regula încadrării în cheltuielile de personal se menţine şi nu poate fi încălcată de nimeni sub sancţiunea care există prevăzută de lege", a mai spus Irimie.

Secretarul de stat a afirmat că 36 la sută dintre spitale vor avea creşteri bugetare, 84 de spitale vor avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, 39 la sută dintre spitale vor avea bugete scăzute, iar cele mai multe dintre spitalele ce vor avea creşteri de buget se află în primele trei categorii de competenţă.

El a arătat că toate cele şapte spitale care au fost incluse în prima categorie de competenţe, cu program de conformare, beneficiază de creşteri ale bugetelor faţă de anul trecut, din cele 14 spitale din a doua categorie de competenţă în cazul a nouă spitale bugetele sunt mai mari, iar pentru alte cinci vor fi scăderi de până la 10 la sută. Pentru cele de categoria a treia, în cazul a 29 de spitale vor fi creşteri ale bugetului, cinci vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru alte zece sunt scăderi de buget cu până la 15 la sută din bugetul anului 2010.

Irimie a spus că în cazul celor 124 de spitale de categoria a patra vor fi creşteri de zece la sută pentru 40 de unităţi spitaliceşti, 13 spitale vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru 71 de spitale bugetele vor scădea cu până la 40 la sută, media scăderii fiind de 15 la sută.

"Se corectează astfel, prin introducerea în premieră a unor reguli de finanţare, disparităţile dintre unele unităţi care sunt pe acelaşi nivel", a spus Irimie care a adăugat că erau diferenţe semnificative de contractare, exemplificând cu spitalele clinice judeţene Cluj şi Constanţa, din prima categorie de competenţă, primul având contractat 69 la sută, iar cel de-al doilea 89 la sută.

El a mai spus că Spitalul Judeţean Alba avea contractat 99 la sută din servicii, în timp ce Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi a avut contractat 68 la sută din servicii, care ceea ce duce la diferenţe importante în buget.

"Prin introducerea clasificării, aceste diferenţe vor fi eliminate", a spus secretarul de stat în MS.

Cristian Irimie a mai declarat că Spitalul Judeţean Suceava a fost încadrat în a treia categorie de competenţă, iar bugetul acestuia va creşte de la 56,5 milioane de lei în 2010 la 74 milioane de lei în 2011.

El a arătat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a depus cerere pentru încadrarea în categoria a doua de competenţă, dar întrucât nu are încă activitate didactică, acesta a fost clasificat în a treia categorie.

"Acest lucru nu înseamnă o declasificare, ci încadrarea în poziţia în care se încadrează. Clasificarea în categoria a doua impunea activitate didactică, clinică, ceea ce Spitalul Judeţean Suceava nu a făcut până la această oră şi face demersurile să realizeze această colaborare clinică cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi şi cu Universitatea Suceava", a spus secretarul de stat în MS.

El a precizat că atunci când va desfăşura activitate clinică, spitalul se va clasifica automat în categoria a doua pentru că este unul dintre spitalele care, fără niciun plan de conformare, s-a putut clasifica foarte uşor la categoria a treia şi care îndeplineşte foarte multe dintre condiţiile categoriei a doua, mai puţin cea privind activitatea clinică.

El a mai declarat că celelalte spitale din judeţ, orăşeneşti şi municipale, au creşteri, în medie de 10-15, până la 20 la sută din bugetul anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici