Cum afectează poluarea din trafic creierul uman

352 afișări
Imaginea articolului Cum afectează poluarea din trafic creierul uman
Oamenii de ştiinţă din Canada au cercetat impactul expunerii la poluarea din trafic asupra creierului uman.
 
Un studiu publicat în revista Environmental Science arată că expunerea timp de doar două ore la gaze de eşapament diesel a dus la o scădere a conectivităţii funcţionale a creierului - o măsură a modului în care diferite regiuni ale creierului interacţionează între ele.
 
Studiile observaţionale anterioare au asociat conectivitatea funcţională slăbită cu o memorie de lucru, performanţe comportamentale şi productivitate la locul de muncă dramatic scăzute, consideră autorii studiului.
 
Studiul a fost primul din lume care a expus oamenii la poluanţii atmosferici într-un cadru de laborator, potrivit autorilor de la Universitatea British Columbia şi Universitatea din Victoria. În total, 25 de adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 49 de ani au fost expuşi timp de două ore atât la aer filtrat, cât şi la aer contaminat cu gaze de eşapament diesel.
 
Participanţii au făcut o scanare RMN funcţională înainte şi după fiecare tratament, permiţând cercetătorilor să monitorizeze activitatea cerebrală a fiecărui om. Aceştia au fost interesaţi în special de o regiune a creierului numită reţeaua modului implicit (DMN), deoarece este deosebit de sensibilă la stresuri precum toxicitatea, îmbătrânirea şi bolile.
 
După ce au analizat RMN-urile, cercetătorii au înregistrat o scădere semnificativă a conectivităţii funcţionale în interiorul reţelei modului implicit după ce participanţii la studiu au respirat gaze de eşapament diesel în comparaţie cu aerul filtrat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici