Video Cum o să-i convingă parlamentarii pe români să voteze la Referendum? Opiniile aleşilor despre importanţa uniunii bărbat-femeie. "Căsătoria nu se face între genuri neutre"

Vrem familie întemeiată pe căsătoria dintre o femeie şi un bărbat? O chestiune pe marginea căreia românii se pronunţă în octombrie. Parlamentarii au încercat şi ei să dea un răspuns. Alexandru Băişanu, deputat ALDE, susţine că prioritar este ca viitoarea generaţie să nu înveţe "că se poate şi altfel".

1791 afișări

“Familia tradiţională. Nu ştiu dacă acesta este termenul cel mai potrivit pentru ceea ce natura ne-a oferit şi propria conştiinţă. E vorba despre familia care se întemeiază până la urmă pe soţ şi soţie. Soţ şi soţie nu în termenii care funcţionează astăzi, ci în termenii foarte clari pe care natura i-a oferit, bărbat şi femeie. Nu poţi fi soţ şi soţie decât după ce te duci în faţa altarului şi depui un jurământ, sau la primărie până la urmă, dar înainte de toate, înainte de a fi soţ şi soţie, suntem bărbat şi femeie. Lucrurile sunt foarte simple, iar căsătoria se face între aceşti doi actori bărbat şi femeie, nu între două genuri neutre care nu îşi asumă nimic, inclusiv şi cel mai important lucru, procearea noii generaţii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Băişanu, deputat ALDE.

Parlamentarul spune că mesajul trebuie să fie clar pentru viitoarea generaţie în această privinţă.

“E simplu, nu îmi doresc reeducarea propriilor copii, să mă trezesc mâine că vor învăţa în şcoală că se poate şi altfel, da, ştim că se poate şi altfel, dar ăsta nu este un exemplu. Iubesc Europa, dar nu cu reziduurile ei, îmi doresc până la urmă să perpetuăm până la urmă ceea ce natura ne-a oferit, ceea ce propria raţiune ne oferă, nu greşeli ale ei, nu anomalii pe care să le ridicăm la standard sau la nivel de generalitate”, a mai spus Băişanu.

Petru Movilă, deputat PMP : “Partidul Mişcarea Populară susţine fără nicio rezervă familia tradiţională românească. Sigur, acest lucru îl putem face şi fără referendum şi fără proiect de lege, pentru că noi românii suntem creştini ortodocşi şi cred că 99% dintre români susţin acest lucru. Suntem oameni credincioşi, suntem oameni care avem familii sănătoase, familii româneşti formate, cum este firesc, din bărbat şi femeie, avem copii, deci este un lucru absolut normal. Este caduc acest referendum”

Mihai Goţiu, senator USR:Noţiunea de familie este definită, zic eu, foarte corect în Codul Civil şi nu ştiu de ce ar fi nevoie de a o defini încă o dată în acelaşi mod în Constituţie, iar dacă vorbim despre această modificare care a fost votată în Senat, în Parlament, practic, pentru că a fost votată anul trecut şi în Camera Deputatţilor, din punctul meu de vedere nu reprezintă decât o distragere a atenţiei de la problemele reale ale societăţii din acest moment, de la asaltul asupra legilor Justiţiei iniţiată de PSD şi ALDE de la criza în care am ajuns din cauza gripei porcine ori scandalul manualelor eşuate”

Doina Pană, deputat PSD: “Pentru mine, ca pentru orice cetăţean român creştin, familia tradiţională este familia care are la bază mama şi tata, însemnând femeie şi bărbat”

Dan Barna, deputat USR: “Familia tradiţională? E orice familie în care oamenii adulţi sau copii au şanse să îşi găsească fericirea”

Florin Roman, deputat PNL: “În calitate de deputat am susţinut şi voi susţine referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie. Am semnat şi ca cetăţean această iniţiativă cetăţenească şi o fac pentru că cred pe deplin în această idee”.

Guvernul s-a reunit marţi, şedinţă, pentru a adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru desfăşurarea în două zile (6 şi 7 octombrie) a referendumului pentru revizuirea Legii fundamentale. CCR a stabilit, luni, că iniţiativa de rezivuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi, respectă prevederile constituţionale.

Organizarea referendumului pentru familia tradiţională va costa aproximativ 100 de milioane de lei.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie, iar iniţiativa semnată de 3 milioane de persoane "îşi propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soţi” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie", potrivit expunerii de motive a actului normativ.

În forma actuală, articolul 48 defineşte familia drept „căsătoria liber consimţită între soţi”, fără a preciza sexul sau numărul acestora: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor"

Proiectul de lege propus revizuieşte articolul 48, alineat 1 din Constituţia României astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei a fost depusă la Senat pe 23 mai 2016. Iniţiativa a fost însoţită de o scrisoare de 30 de metri, semnată pe treptele Senatului de mai mulţi voluntari ai Coaliţiei pentru Familie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici