Video Cum protejăm cadrele medicale? Dr. Adriana Pistol le transmite medicilor să fie vigilenţi şi în zonele non-Covid din spitale

  • Un medic din Botoşani în vârstă de 68 de ani a murit după ce a făcut infecţia cu Covid-19
  • Dr. Adriana Pistol: Testarea medicilor nu trebuie făcută imediat după ce au intrat în contact cu cineva posibil infectat, asta dă o impresie falsă că nimic nu s-a întâmplat
  • Dr. Pistol: În zonele non-Covid din spitale se petrece de obicei o relaxare a cadrelor medicale, "să nu scriu foaia de observaţie şi să mănânc în acelaşi timp"
230 afișări

România a mai pierdut astăzi un medic. Un medic trimis în linia 1 deşi avea şi alte boli care îi ridicau în mod cert gradul de moralitate odată cu infecţia Covid.

„Se confirmă decesul unui medic din Botoşani, în vârstă de 68 de ani, cu specialitatea de medicină internă, şi care suferea de diabet zaharat şi cardiopatie hipertensivă, este un contact cu caz confirmat din data de 23 martie” a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvând al DSP Iaşi.

În acest context, ne întrebăm, din nou, cum îi protejăm pe medici? De la începutul epidemiei au murit 5 cadre medicale, şi peste 1000 sunt infectate.  Dr. Adriana Pistol spune că medicii trebuie să păstreze distanţa faţă de colegi în zonele non-Covid din spitale şi că testarea medicilor nu trebuie făcută imediat după contactul cu o posibilă persoană infectată, ci la câteva zile după.

„Există acest feeling dat de testarea foarte rapidă după un contact posibil infectant care dă o impresie falsă că nimic nu s-a întâmplat. Nu trebuie să mă facă să las garda jos. Mai sunt şi alte aspecte vis a vis de zonele acelea comune dintr-o unitate sanitară, acolo unde nu sunt pacienţi şi unde de obicei se petrece o relaxare a cadrelor medicale. Să mă spăl pe mâini, să stau la o masă care este şi ea curăţată, să nu scriu foaia de observaţie şi să mănânc în acelaşi timp” spune dr. Adriana Pistol, şeful Comisiei pentru Managementul Clinic şi epidemiologic al Covid 19 din Ministerul Sănătăţii.

„În zonele non-Covid şi mai ales la dezechiparea echipamentelor de protecţie, acolo sunt riscuri mari şi trebuie să rămână la fel de vigilenţi, dar, din păcate cu acest virus nu există nicio metodă de eliminare completă a riscurilor” spune Nicolae Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Federaţia Solidaritatea Sanitară a propus ca medicii cu alte comorbidităţi să fie scoşi din linia 1 pe baza unui grafic de risc, însă autorităţile încă nu au reglementat acest lucru.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici