VIDEO  Cum reacţionează o clădire din lemn de 10 etaje la un cutremur de 7,7: testul din San Diego

O clădire de 10 etaje construită din lemn a fost testată pe unul dintre cele mai mari simulatoare de cutremur din lume, la Universitatea din California San Diego.

1598 afișări
Imaginea articolului Cum reacţionează o clădire din lemn de 10 etaje la un cutremur de 7,7: testul din San Diego

Cum reacţionează o clădire din lemn de 10 etaje la un cutremur de 7,7: testul din San Diego

Proiectul, numit Tallwood, este cea mai înaltă clădire la scară largă construită vreodată şi testată pe un simulator de cutremur.

Simulatorul a reprodus mişcările seismice ale cutremurului Northridge din 1994 şi ale cutremurului Chi Chi din 1999. Clădirea a trecut testele, dovedindu-şi rezistenţa.

Clădirile din lemn devin din ce în ce mai populare, ca alternativă ecologică şi rapidă la structurile tradiţionale din beton şi oţel. Cu toate acestea, performanţa seismică a acestor clădiri necesită studii suplimentare.

Pentru a face faţă acestei provocări, o echipă condusă de profesorul Shiling Pei, de la Şcoala de Mine din Colorado, a proiectat un sistem inovator de pereţi laterali din lemn balansaţi, potrivit pentru zonele cu risc seismic ridicat.

Acest sistem urmăreşte să asigure rezistenţa clădirii, reducând daunele în timpul cutremurelor aşteptate şi facilitând reparaţiile după evenimente seismice mai rare.

Pereţii batanţi sunt compuşi din panouri de lemn ancorate la sol cu ​​cabluri sau bare de oţel care generează forţe de tracţiune. În timpul unui cutremur, panourile se balansează pentru a reduce impactul şocului, în timp ce barele de oţel readuc clădirea în poziţia sa verticală după cutremur.

Cu toate acestea, această mişcare seismică poate pune presiune asupra componentelor nestructurale ale clădirii, cum ar fi faţadele exterioare, pereţii interiori şi scările.

Potrivit profesorului Keri Ryan de la Universitatea din Nevada, Reno, designul rezistent trebuie să ia în considerare atât sistemele structurale, cât şi cele nestructurale ale clădirii, deoarece ambele joacă roluri cruciale în funcţionalitate şi rezistenţă după un cutremur.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici