Curtea Constituţională a amânat decizia privind excepţia de neconstituţionalitate în cazul căsătoriilor homosexuale. Preşedintele CCR: Am simţit nevoia unei discuţii aprofundate

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat pentru 20 septembrie o decizie privind excepţia de neconstituţionalitate prin care un cuplu gay căsătorit în Belgia cere recunoaşterea uniunii şi în România, au precizat surse pentru MEDIAFAX.

2467 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a amânat decizia privind excepţia de neconstituţionalitate în cazul căsătoriilor homosexuale. Preşedintele CCR: Am simţit nevoia unei discuţii aprofundate

CCR a amânat decizia privind excepţia de neconstituţionalitate în cazul căsătoriilor homosexuale

Excepţia de neconstituţionalitate a fost dezbătută miercuri la Curtea Constituţională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepţia fiind recunoaşterea dreptului fundamental la viaţa privată. Şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discirminării a pledat în favoarea recunoaşterii căsătoriei.

Autorii excepţiei de neconstituţionalitate au contestat articolul 277 alin. 2 şi 4 din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoaşterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara graniţelor, respectiv la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene.

În pledoaria sa în faţa judecătorilor, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, în opinia sa ”detaliază felul în care dreptul la viaţă privată şi familie şi dreptul de a nu fi discriminat, incluse şi în Constituţia României, ar trebui să fie interpretate şi aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei, iar Constituţia României este clară: apără şi protejează drepturile la viaţă privată şi de familie în mod egal pentru toţi cetăţenii ţării”.

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a susţinut recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex pe teritoriul României. ”Apreciem că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la demnitate umană, viaţă intimă şi de familie a persoanelor din minoritatea sexuală pentru că, interzicând căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi nerecunoaşterea acestor căsătorii, respectiv a perteneriatelor civile, îi aşază în afara societăţii”, a spus Csaba.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, miercuri, că amânarea unei decizii privind excepţia de neconstituţionalitate referitoare la recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, încheiate în străinătate, a fost luată pentru că judecatorii vor o analiză aprofundată.

"Cu privire la excepţia de neconstituţionalitate privind căsătoriile încheiate în altă ţară, Curtea având nevoie de o aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au pus, am amânat cauza pe 20 septembrie", a declarat Valer Dorneanu.

El a mai spus că CCR nu a cerut date suplimentare, pentru că, oricum, a primit foarte multe memorii din partea ONG-urilor."Nu am cerut date suplimentare pentru că sunt suficiente. Am primit foarte multe memorii de la diverse societăţi, organizaţii non-guvernamentale. Avem suficiente date, dar am simţit nevoia unei aprofundări a discutării acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent şi trebuie să fim foarte atenţi asupra modului în care vom da soluţia şi asupra motivării", a declarat preşedintele CCR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici