De ce femeia care a contestat în instanţă Ordonanţa Militară 3 a pierdut: Scopul este de a proteja bătrânii vulnerabili. Suspendarea restricţiilor ar duce la o situaţie ireversibilă

  • Femeia care a contestat în instanţă prevederi din ordonanţa militară 3 a pierdut procesul deoarece măsurile au drept scop sănătatea populaţiei
  • Reclamanta voia suspendarea acelor reguli pentru persoanele pentru 65 de ani
  • Curtea de Apel Bucureşti precizează în motivare că ordonanţele emise în stare de urgenţă nu pot fi suspendate în instanţă
Urmărește
5022 afișări
Imaginea articolului De ce femeia care a contestat în instanţă Ordonanţa Militară 3 a pierdut: Scopul este de a proteja bătrânii vulnerabili. Suspendarea restricţiilor ar duce la o situaţie ireversibilă

De ce femeia care a contestat în instanţă Ordonanţa Militară 3 a pierdut: Scopul este de a proteja bătrânii vulnerabili. Suspendarea restricţiilor ar duce la o situaţie ireversibilă

Femeia care a contestat în instanţă ordonanţa militară nr. 3 pe motiv că persoanele peste 65 de ani sunt discriminate a pierdut procesul deoarece măsura nu afectează drepturile bătrânilor, ci îi protejează deoarece ei sunt cei mai vulnerabili.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată, în motivarea deciziei de la începutul lunii, prin care au respins contestaţia femeii, că măsurile din ordonanţa militară care restricţionează circulaţia bătrânilor au sens.

„Scopul măsurilor luate de autorităţile competente este de a proteja o categorie de persoane fizice care s-a dovedit a fi mult mai vulnerabilă în faţa epidemiei, iar suspendarea acestor măsuri ar determina, prin sine, o situaţie ireversibilă, faţă de modalitatea efectivă de executare”, se arată în motivarea obţinută de MEDIAFAX.

Mai mult, autorităţile au avut în vedere, la redactarea ordonanţei militare 3, şi experienţa celorlalte ţări afectate de Covid-19.

Judecătorii spun că nu au putut analiza dacă femeia care a cerut suspendarea suspendarea articolelor care vizează circulaţia persoanelor peste 65 de ani este afectată în mod direct de restricţii, deoarece nu a arătat instanţei niciun buletin.

„Argumentele deduse instanţei în susţinerea cererii de chemare în judecată nu relevă un interes propriu al reclamantei în formularea acţiunii, nefiind indicată vreo vătămare sau vreun prejudiciu care să îi fie cauzat reclamantului prin reglementările legale criticate”, mai spun magistraţii.

Judecătorii mai explică şi regimul ordinanţei:

„Înalta Curte a statuat, prin hotărârile pronunţate în această materie, că, în materia contenciosului administrativ, pe aspectul normei de drept aplicabile în materia suspendării executării actelor administrative, ordonanţa preşedinţială nu-şi găseşte aplicarea.

Şi aceasta nu pentru că materia contenciosului administrativ ar fi incompatibilă prin definiţie cu ordonanţa preşedinţială, ci pentru că Legea nr. 554/2004 instituie o procedura specială pentru soluţionarea grabnică a unor situaţii de urgenţă, reglementând, prin dispoziţiile art. 14 şi art. 15, cazurile de suspendare a executării actului administrativ, condiţiile de admisibilitate ale cererii de suspendare formulate, precum şi procedura de soluţionare şi calea de atac exercitată”.

 

Femeia a pierdut procesul, însă decizia poate fi atacată cu apel. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici